nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Retrospektivna izložba : „Skulpture i crteži Čedomira Baijća“

Retrospektivna izložba : „Skulpture i crteži Čedomira Baijća“

U okviru Novembrskih svečanosti Galerija „Vitomir Srbljanović“ organizuje sjutra u 19 časova u izložbenom prostoru  ove ustanove retrospektivnu izložbu „Skulpture i crteži Čedomira Baijća“.

Bajić je prvi pljevaljski akademski slikar posle rata i jedan od prvih magistara iz našeg grada. Osnovnu i srednju školu završio je u Pljevljima, Pedagošku akademiju – grupa likovna umjetnost završio je u Nikšiču 1969. godine, a na Fakultetu likovne umjetnosti u Bogradu diplomirao je 1980. godine, gdje je magistrirao dvije godine kasnije. Član je Udruženja likovnih umjetnika Srbije od 1981. godine. Na Fakultetu lijepih umjetnosti u Beogradu 10 godina je predavao likovnu anatomiju, na početku karijere predavao je i u Pljevaljskoj gimnaziji i u školi u Matarugama, a kasnije i u osnovnim školama u Bosni i u Vojodini.

– Akt, performans, instalacija kao umjetnički pravci su sve više prihvatljivi kod umjenika i publike. Ovi pravci imaju isti cilj i elemente likovnog izražavanja . Instalaciju kao savremenu skulpturu povezujem sa slikarstvom. Predmete islikavam kroz likovnost, dajem im veću vrednost. Koristim savremene materijale metal, žicu i armaturu, a od tradicionalnih kamen i drvo, pomoću kojih pravim konstrukciju. Moji motivi su crnogorski i pljevaljski  – kazao je Bajić.

dav

bajic 2

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

POTPISAN SPORAZUM O PREKOGRANIČNOJ SARADNJI

Danas su, u prostorijama JU Centar za kulturu Pljevlja, Sporazum o prekograničnoj saradnji između Doma …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.