utorak , 23 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Rijeka ljubavi

Rijeka ljubavi

Teče rijeka ljudi. Mirna, duboka i široka, rijeka ljubavi. Dostojanstvena u svom toku, prozirno čista i bistra, u smirenosti svojoj snažna, u nepreglednosti veličanstvena. Iz hrama ljubavi izvire, u hram se vječnosti uliva. I teče sve snažnije, sve upornije, sve odvažnije. Mogla bi silinom svojom planine srušiti, da joj je cilj rušenje. Ali nije… To nije rijeka koja valja kamenje i obara zidine, već mudra rijeka Gospodnja koja zna da samo „tiha voda brijeg roni“ i samo ljubav mržnju obara i u ljubav je pretvara.
Ako si kap u ovoj rijeci, već si dovoljno velik, širok i dubok da shvatiš da si vrijedan onoliko koliko si u stanju da iz svojih uskih okvira izađeš i u zajednicu ljubavi uploviš. Kap sam i kao takva, osjećam veličinu, jedinstvenost i posebnost svake njene kapljice. Svi su tu: članovi ove ili one partije, odbornici, govornici, poslanici, predstavnici… Nekadašnji politički rivali, uranjajući u rijeku ljubavi i s njom se stapajući, zaboravljaju sve svoje suprotstavljene ideje i različite ideologije i postaju jedno. Oni koji su mase učili i predvodili, prestali su biti učitelji i vođe, ali su baš zbog toga zablistali u svom punom sjaju.
Ja koja politku nikad nisam voljela, koja sam je se čak gnušala, tražim danas posebno poštovanje za članove svih političkih partija koji su svoje političke ideje podredili opštoj ideji ljubavi. Oni ovoj rijeci daju posebnu draž. Njihov je podvig veći od mog, njihova ljubav moju nadrasta. Zato ću zamoliti sve slične meni, sve koji su oduvijek prezirali politički život, a poštovali punoću života crkve, da nijednu kapljicu u ovoj rijeci ljubavi ne nazovu političarem ili politikantom, da neopreznošću ne natrune njenu čistotu, a naročito da ne pomisle da su ma u čemu bolji ili Crkvi draži od drugih. Ja ne vidim ovdje ni članove DPS – a, ni DF-a, ni SNP-a, ni Demokrate… Vidim samo dostojanstvene, smjerne i ljubavlju nadahnute SVETOSAVCE!
Snežana  Grujičić, profesorica srpskog jezika i književnosti

20200123_191941

Litija u Pljevljima, fotgrafija Ane Džarić
Litija u Pljevljima, fotgrafija Ane Džarić

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.