nedelja , maj 22 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Rijeke naroda pritiču na izvor ljubavi i blagodati Svetom Vasiliju Ostroškom

Rijeke naroda pritiču na izvor ljubavi i blagodati Svetom Vasiliju Ostroškom

IMG_20220512_094555Proslava hramovne slave i praznika Svetog Vasilija Ostroškog liturgijski, molitveno i litijom proslavljena je u Nikšiću i  u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve. U Pljevljima vjernici toga dana posjećuju Manastir Dubočicu u kome ne nekada služio Svetu Vasilije.

Danas je najradosnije bilo u nikšićkom Manastiru Ostrog gdje su rijeke ljudi pristizale 11.i 12.maja na molitvu, poklonjenje i blagoslov Svetog Vasilija Čudotvorca. U organizaciji SKC“Patrijarh Varnava“ preko 30 vjernika iz Pljevalja je prije ponoći stiglo pod Ostrog, na čitanje akatista Sv. Vasiliju i pomoćni liturgiju. Mnogo više Pljevljaka došlo je porodično ili samostalno. Nikada na jednom mjestu nije bilo toliko omladine kao ispred Ostroške svetinje gdje se na poklonjenje i celiv čekalo i po nekoliko sati. Osjećaj mira, ljubavi, nade i prisustvo Božije blagodati ozario je srca svih prisutnih koji su svoja osjećanja opisivali riječima veličanstveno i neopisivo, vrijedno svakog trenutka.

Ljubav i žrtvu u slavu Božijeg ugodnika vjernici su pokazali hodočašćem. Mladi su pješačili dva dana iz Trebinja, šest dana iz Sokolca, Berkovića, Foče, Bileće, Nevesinje a najmasovnija litija hodočašća od 3000 vjernika stigla je iz Podgorice.

Svako hodočašće vjernici su pozdravili aplauzom i direktnim prolazom na poklonjenje.  Bilo je mladih i starih vjernika koji su do Gornjeg Manastira došli bosi. Mnogo je vjernika noć proveli pod vedrim nebom ili u šatorima čekajući i jutarnju liturgiju koju je služio patrijarh srpski gospodin Porfirije sa više episkopa i mitropolita.

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije u navečerje praznika Svetog Vasilija poručio je da u vremenima koja su ispunjena nemirima, sukobima, mržnjom, bratoubistvom, mi ovde sabrani, možemo uticati na mir, na čovekoljublje i milosrđe u čitavom svetu, više molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom negoli bilo kakvim drugim aktivnostima. Poručio  je da nam je potrebna molitva, pokajanje i da kolenopreklono pred moštima Svetoga Vasilija Ostroškog iskreno pogledamo svoju dušu i svima oprostimo sve.
Patrijarh Porfirije u Manastiru Ostrog
Patrijarh Porfirije u Manastiru Ostrog

Plato ispred Manastira i svi prilazi bili su preplavljeni hodočasnicima .

U 13. Hodočašću prema Ostrogu bila je i Tijana Draško (22) koja je sa 32;sugrađana stigla iz Sokolca, kaže da je neopisiv osjećaj šestodnevnog hodočašća i dolaska u Manastir. Ima malu povredu zgloba i ovo je njeno drugo hodočašće. Mnogi vjernici su lagano hodali zbog dugog pješačenja ali su svi imali osmjeh na licima.

U ime lokalne uprave Nikšića, na slavi Manastira prisustvovao je i predsjednik opštine Nikšić Nemanja Vuković i  doskorašnji premijer Zdravko Krivokapić, dok je u kutiji iz Podgorice bio bivši ministar poljoprivrede Aleksandar Stojković. Danas se obilježava i prošlogodišnjini  350 godina od smrti Svetog Vasilija Ostroškog, koja nije masovno praznovan zbog epidemioloških mjera.
rbt
Anđela,hodočašće šesnaestogodišnjakinje

IMG_20220512_095911

rbt
Hodočašće Tijane Draško

 

Manastir Ostrog
Manastir Ostrog
Bosonogi na poklonjenje Svetom Vasiliju
Bosonogi na poklonjenje Svetom Vasiliju

 

Navečer je praznika Sv. Vasilija
Navečer je praznika Sv. Vasilija

IMG_20220512_014413

IMG_20220511_232911

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

kovacevic ori 1

Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Ambasadori država članica Evropske unije i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *