četvrtak , 23 maja 2024
Početna / Život / Riješite se moljaca pomoću jednostavnih trikova

Riješite se moljaca pomoću jednostavnih trikova

Topla i vlažna mjesta nikad nisu dobar izbor za čuvanje hrane, a jedan od razloga je i taj što se na takvim mjestima zadržavaju moljci. Međutim, moljci se mogu useliti i u vaš ormar s odjećom te uništiti omiljenu garderobu.

 (Foto: Pixabay)

Stoga namirnice je najbolje čuvati u posebnim teglama s poklopcima. Takođe, hrana koja se nalazi u plastičnim ambalažama lak je plijen insektima, a naročito moljcima. Oni su i veliki ljubitelji cjelovitih žitarica, smeđe riže, heljde, prosa i brašna.

Ukoliko želite da vaše namirnice budu sigurne od moljaca, to možete obezbjediti na veoma lak način. Potrebno je da u svoje kuhinjske ormare ostaviti predmete koji odbijaju moljce kao što je lavanda, limunska trava, cedrovi i druge.

Takođe, ukoliko se želite riješiti moljaca napravite privjezak od komadića drveta i žice, a drvo poprskajte uljem pačulija. Potom privjezak objesite u ormar gdje se nalazi vaša odjeća ili u kuhinju gdje skladištite hranu. Ukoliko ne volite miris pačulija, možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja limuna ili grejpa.

Moljaca se možete riješiti i uz pomoć raspršivača protiv moljaca kojeg ćete napraviti sami. Potrebna vam je kašika alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande i decilitar destilovane vode. Sastojke sjedinite u bočici, protresite, a potom poprskajte površinu police ormara.

Poznato je da se insekata možete riješiti raznim biljkama koje imaju intenzivan miris, a moljce možete otjerati lovorovim listom. Njegov intenzivan miris spriječiće moljce da se usele u vaš ormar, a dovoljno je da listove stavite na policu.

Izvor-rtcg portal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tri najbolje stvari koje nam je tehnologija donijela

Da li se sjećate iz ličnog iskustva ili su vam stariji prepričavali, kako su ljudi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.