ponedeljak , 20 maja 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Rovčanin: Energetska situacija ozbiljna, ne i dramatična

Rovčanin: Energetska situacija ozbiljna, ne i dramatična

„Prošli smo krizni period, očekujemo povoljnu hidrologiju u posljednja tri mjeseca, gdje ćemo imati viškove električne energije, imaćemo za izvoz“.

Energetska situacija u Crnoj Gori je ozbiljna, ali ne i dramatična, kazao je gostujući u Reflektoru na Televiziji Vijesti izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin.

On je pojašnjavajući termin „ozbiljna“, kazao da to znači da smo na nivou povećane odgovornosti i praćenja energetske slike.

Prošli smo krizni period, očekujemo povoljnu hidrologiju u posljednja tri mjeseca, gdje ćemo imati viškove električne energije, imaćemo za izvoz“, naveo je Rovčanin.

On je zasada isključio mogućnost restrikcija.

„Do njih može doći ako bude velikih havarija u objektia, ali to su vanredne okolnosti i to bih isključio“.

Rovčanin je pozvao državne organe uprave opštine, građane da štede struju.

On je kazao da je u prvih šest mjeseci EPCG ostvarila dobit od 6,5 miliona eura…

Mujović: Građani imaju razloga za brigu u budućnosti

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Saša Mujović kazao je da energetska situacija u Crnoj Gori nije povoljna.

„Najveći dio električne energije Crna Gora proizvodi iz hidroelektrana i čim se suočite sa nekom sušnom godinom vi ste u problemu. Nema razloga za paniku i smatram da ćemo ovu jesen i zimu prevazići, međutim smatram da građani imaju razloga za brigu u budućnosti. Šta će se desiti sa energetskim sektorom u narednim godinama, decenijama? U energetici se problemi ne rješavaju danas za sjutra. Sve je stvar planiranja. Za izgradnju jednog značajnog energetskog izvora, kakav treba Crnoj Gori, treba od sedam do 15 godina i to dovoljno govori da ovaj problem sa kojim smo se sada suočili ne možemo riješiti u tom periodu…“, naveo je Mujović.

On je dodao da nije logično da se profit EPCG, misleći na Željezaru, usmjerava u nešto za šta se „nema validna analiza“.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Državni dug na kraju decembra 4,06 milijardi eura, 59,23 odsto BDP-a

Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju decembra prošle godine je iznosio 4,06 milijardi eura, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.