nedelja , januar 23 2022
Početna / Vijesti / Politika / Rovčanin: Hitne mjere, zagađenje nepodnošljivo

Rovčanin: Hitne mjere, zagađenje nepodnošljivo

Na narednoj sjednici u toku rasprave o Budžetu za 2017.godinu predložiću zaključak o pokretanju procedure za utvrđivanje naknade za zaštitu i unaprijeđivanje životne sredine. Krajnji cilj ove inicijative biće donošenje odluke na osnovu ovlašćenja iz člana 79 Zakona o životnoj sredini, na osnovu koje bi se prikupili milionski iznosi za lokalni budžet i ista sredstva upotrebila za unaprjeđenje životne sredine. Ovaj predlog je usledio nakon što je novi Zakon o životnoj sredini omogućio jedinicama lokalne samouprave da same urede u odnosu na svoje specifičnosti kriterijume, visinu i vrstu naknada. Ja sam prije dvije nedelje pozvao lokalnu vlast da objasni građanima zašto već peti mjesec od sticanja zakonske mogućnosti ne pokreće proceduru, ali odgovora u javnosti nije bilo. Očigledno je da aktuelna vlast nastavlja sa anesteziranjem teške ekološke situacije, prebacivanjem pažnje javnosti na trećerazredne teme. Ili je problem u nedostatku hrabrosti da se suprostave zagađivačima ili u nedostatku znanja. Nije normalno da u zgradi opštine sjede oni koji rade za interese energetskih kompanija, a protiv svog naroda. Nije normalno da niko iz lokalne vlasti ne reaguje na enormna aerozagađenja i ćuti na činjenicu da zagađivači plaćaju državnom, a ne lokalnom budžetu. Nije normalno uspostavljeno pravilo, da se Pljevlja zagađuju, a naknade plaćaju Podgorici. Pljevljaci uzalud čekaju makar jedno pravično rješenje za njihov grad. Prođoše decenije i generacije, a niko ne dočeka. Nepravda sve više uzima maha, što je slučaj i punjenja državnog budžeta na plućima građana Pljevalja. Vrijeme je da se uspostavi pravilo da zagađivač plaća mjestu u kom zagađuje.

Imajući u vidu da lokalna administracija nema namjeru da donese odluku protiv zagađivača, neophodno je da skupština usvoji zaključak koji će pokrenuti proceduru i obavezati lokalnu vlast da za najviše dva mjeseca imamo predlog odluke na skupštinskim klupama. U ovom postupku je presudno da Vlada Crne Gore da prethodnu saglasnost na metodologiju koju utvrdi nadležni sekretarijat. U opozicionim redovima već postoji više modela buduže odluke.

Očekujem da se ovaj predlog podrži jednoglasno, jer se u ovom slučaju glasa između naroda i zagađivača, između zdravlja i bolesti, između budućnosti i propasti ove sredine.

Prethodni predsjednik opštine iz redova DPS-a Filip Vuković imao je hrabrosti da naplati taksu od velikih zagađivača, a ostaje da vidimo da li je aktuelni predsjednik Đačić spreman na takav iskorak u momentu kada ima čvrstu pravnu poziciju i zakonsko utemeljenje da takva odluka bude stabilna u pravnom poretku.

zakljucak-zagadenje

Ne smijemo zaboraviti i činjenicu da lokalna vlast nije ispoštovala obavezu da javnosti i skupštini dostavi izvještaj o realizaciji prošlogodišnjih ekoloških zaključaka koji su ostali mrtvo slovo na papiru. Vrijeme je za hitne i odlučne korake. Ko to smije da se dalje igra sa zdravljem naroda i da prećutno toleriše alarmantno aerozagađenje. Danas gotovo svaki Pljevljak ima u svojoj užoj i široj porodici nekoga ko je obolio od najtežih bolesti. Vlast ne smije više da ćuti i toleriše činjenicu da đaci idu u škole u vremenu kada aerozagađenje i do deset puta prelazi dozvoljene granice.

Na žalost, lokalna vlast se opredjelila da nastavi sa obmanama javnosti oko drugog bloka termoelektrane, toplane i toplifikacije navodeći nerealne rokove za njihovu realizaciju.

Vjerujem da još ima nade za Pljevlja i da će ova odluka pokazati pravi kurs uspostavljanja lokalpatriotske ideje u interesu osiromašenog pljevaljskog naroda.

Sjutra je ekološki skup na trgu 13.jul i obaveza je svih građana da prvenstveno zbog sebe i svojih porodica podrže ovo građansko okupljanje. Da je ovoj vlasti iskreno stalo do našeg naroda, svi rukovodioci lokalnih i državnih organa pozvali bi svoje zaposlene na trg i svi direktori škola svoje učenike, jer naša pluća ne prepoznaju partijske razlike. Našžalost, predstavnici DPS-a konstanto ćute o zagađenju i priču o zagađenju stavljaju ravan političke borbe, kao da se PM10 čestice lijepe samo za opoziciona pluća.

Funkcioner i odbornik Demokratskog fronta u Pljevljima

Nikola Rovčanin

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

pokret za pljevlja

Pokret za Pljevlja: DRITAN PAŠI OTPOZDRAV NA PISMO

    Ima jedna scena u Gorskom vijencu kada vladika Danilo i glavari dobijaju pismo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *