četvrtak , januar 27 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Rovčanin: Potpisan ugovor o izradi Idejnog rešenja toplifikacije, radovi u aprilu

Rovčanin: Potpisan ugovor o izradi Idejnog rešenja toplifikacije, radovi u aprilu

Ugovor o izradi idejnog rešenja za projekat “Toplifikacija Pljevalja, za čista i topla Pljevlja – izgradnja primarnog toplovoda od TE do grada, potpisan je 13. januara, saopštio je izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin.

– Prvi korak je  izrada Idejnog rešenja  sa  konačnim izborom tehničkog rešenja izvođenja primarnog  toplovoda. Idejno rešenje podrazumjeva tehno-ekonomsku analizu svih dosadasnjih koncepata tj. projekata i studija, i konačni izbor trase magistralnog toplovoda u skladu sa najvažnijim parametrima( UT uslovima,tehničkim uslovi izgradnje,troškovi eksproprijacije,izbor cjevovoda,troškovi eksploatacije i održavanja, i razvoja budućih faza toplifikacije). Nakon izrade će se u skladu sa zakonskim propisima uraditi i revizija Idejnog rešenja, i Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, pojasnio je Rovčanin, dodajući da je rok za izradu Idejnog rešenja 45 dana, što znači da će do kraja februara projektant dostaviti konačno rešenje koje će se u zakonskoj proceduri revidovati.

– Postupak angažovanja projektantske kuće za reviziju sa potrebnim iskustvom u ovim poslovima je u toku i oni će zbog što kvalitetnijeg rada, a i dinamičkih rokova biti od početka uključeni u tehničku reviziju i kontrolu  izbora parametara toplotnog režima i trase toplovoda. Ovo je najvažniji tehnički dio cjelokupnog projekta i na njemu osim angažovanog projektanta koji ima saradnike sa potrebnim licencama za poslove iz ove oblasti,i zahtjevane saradnike sa referencama iz oblasti projektovanja složenih inženjerskih poslova, rade i dva stručna tima za projekte Toplifikacije i Ekološke rekonstrukcije. Dodatno su angažovani stručni konsultanti (Mašinski fakultet Beograd), što sve garantuje zavidnu ozbiljnost i pristup ovom projektu. Toplifikacija Pljevalja, za čista i topla Pljevlja-izgradnja primarnog toplovoda od TE do grada”, i drugi projekat  “Ekološka rekonstrukcija TEP-a” su dinamički koordinisani i  građani će ubrzo moći vidjeti  na terenu pripremne i izvođačke radove, već u martu-aprilu mjesecu 2022.godine, zaključio je Rovčanin.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Uprava za šume CG

Uprava za šume: Ponosni što smo pored brojnih sabotaža po pitanju javnog poziva 4 postigli veoma dobar uspjeh

Nakon zvanične objave Odluka u postupku po Javnom pozivu 4 od strane nezavisne Tenderske komisije, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *