nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / ROVČANIN: ZA 4 GODINE U PLJEVLJIMA GOTOVO DA NEĆE BITI NEZAPOSLENIH

ROVČANIN: ZA 4 GODINE U PLJEVLJIMA GOTOVO DA NEĆE BITI NEZAPOSLENIH

Saopštenje Nikole Rovčanina, izvršnog direktora EPCG

Imajući u vidu činjenicu da je u energetski sektor u Pljevljima u toku ulaganje od 100 miliona eura, da je interesovanje stranih investitora za ulaganje u nova postrojenja na istorijskom maksimumu, a da se realizacija očekuje u periodu 2024 – 2028 godine, mozemo konstatovati da će  nezaposlenost biti na istorijskom minimumu.

Uskoro raspisujemo tender za izgradnju mHE“Otilovići“, eko rekonstrukcija vrijedna 70 miliona eura je u toku, početak toplifikacije grada izvođenjem radova na terenu očekuje se u junu, započeta ugradnja solarnih sistema nastaviće se pojačanom dinamikom. Formiranje preduzeća između EPCG, drzave i opstine koje ce upravljati pljevaljakim toplovidom je izvjesno i neophodno.

Javnost je svjedočila potpisanom sporazumu EPCG, Vlade i britanskih investitora koji je zapravo ISTORIJSKA PRIVREDNA PLATFORMA ZA PLJEVLJA VRIJEDNA 700 MILIONA EURA koja obuhvata:

  1. Izgradnju FABRIKE CEMENTA na području predviđenom prostornim planom Opštine Pljevlja;
  2. Izgradnju FABRIKE GIPSANIH PLOČA i građevinskih materijala na bazi gipsa na užem području termoelektrane Pljevlja; 

3.Izgradnju FABRIKE inovativnih prefabrikovanih građevinskih elemenata namijenjenih modularnoj gradnji (CBPB – Cement bonded particle boards) koja bi koristila cement, otpadno drvo i nusprodukte iz rada termoelektrane.

4.Izgradnju POSTROJENJA za reciklažu, tretman otpada i biomasu u okviru koga bi se stvaralo gorivo za prihranu novog eko kotla TE Pljevlja iz otpadne drvne građe i drugih dostupnih resursa na lokalitetu;

  1. Otvaranje Fakulteta za rudarstvo i geologiju kao i strukovne srednje škole u Pljevljama;
  2. Razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje – fokusirane na iskorišćenje otpadnog CO2, toplotne energije i nusproizvoda nastalih u radu TE Pljevlja;

Sve ukupno ova privredna aktivnost generiše više od 1000 direktnih novih radnih mjesta i još toliko kao posledica potrebe rasta tržišta usluga i uslužnih djelatnosti.

Najvažnije je da se nove investicije realizuju na ekološki prihvatljiv i održiv način, a da su radna.mjesta zasnovana na stvarnim potrebama i realnim osnovama.

Uz finalizaciju putne mreže magistralnih saobraćajnica i očekivanje da će lokalna samouprava u četvorogodišnjem mandatu realizovati investicije u lokalne puteve, privredna slika Pljevalja biće radikalno promijenjena u pravcu da Pljevlja postaju regionalni privredni centar.

Na državi ostaje ključni zadatak razriješenje stanja o dijelu drvne industrije koja bi mogla da postane još jedan stub u ukupnom privrednom mozaiku grada.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za nelegalnu eksploataciju šume 34 naloga, za naplatu 14.700 eura

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove (UIOP) u prethodna tri dana u četri opštine, odnosno u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.