nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Politika / Rovčanin: Zagađivačima uvesti zakonske takse

Rovčanin: Zagađivačima uvesti zakonske takse

Novim zakonom o životnoj sredini koji je stupio na snagu 17.avgusta ove godine u članu 79. ostavljena je mogućnost jedinicama lokalne samouprave da mogu propisati naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine u skladu sa svojim potrebama i specifičnostima. Zakon je ostavio opštinama da odrede i kriterijume, vrste i visinu naknade, način plaćanja kao i obveznike uz prethodnu saglasnost Vlade. Jedini uslov je da se prikupljena sredstva koriste namjenski, za zaštitu i unapređenje životne sredine. Prosto je nejasno zašto je pljevaljska vlast slijepa i gluva na otvorenu zakonsku mogućnost da konačno počne proces rješavanja ekoloških problema, sredstvima prikupljenim od zagađivača.

Peti mjesec od kada je ovaj zakon u primjeni, a lokalna vlast čak nije ni inicirala niti upoznala javnost o namjerama korišćenja ove zakonske mogućnosti. Možda je u pitanju opet neznanje ili nedostatak hrabrosti da udari na džepove moćnih energetskih kompanija. Ali vrijeme je da zagađivači konačno odvoje dio sredstava od ogromnih profita, ako to već nisu željeli dobrovoljno.

Tražim da lokalna vlast po hitnom postupku za decembarsku skupštinu sačini predlog odluke o obveznicima, kriterijumima, vrsti i visini naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, kako bi se nakon saglasnosti Vlade, ova naknada počela naplaćivati od 1.januara 2017.godine. Pored Rudnika, TE, Gradira, Jakića koji treba da snose najveći teret, obveznici treba da budu i velike kotlarnice kao i svi zagađivači. Naknade treba utvrđivati pravedno i shodno finansijskoj moći, kako bi se obezbijedio kontinuitet prihoda i u skladu sa tim mogli donositi planovi za budućnost. Ako aktuelna lokalna vlast i dalje bude ignorisala ovu mogućnost i izbjegavala realna rješenja za rješavanje pitanja zagađenosti, onda je jasno da radi za zagađivače. A ukoliko izostane saglasnost Vlade na naknade koje bi utvrdila lokalna vlast prema zagađivačima, onda konačno narod mora ustati i mirnim i demokratskim protestima se boriti za pravo na vazduh.

funkcioner i odbornik DF-a u Pljevljima – Nikola Rovčanin

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Zemlje-Zapadnog-Balkana-u-svetskih-top-10-udelu-uglja-proizvodnji-struje

Zemlje Zapadnog Balkana u svjetskih top 10 po udjelu uglja u proizvodnji struje

Bocvana je prva, a Kosovo* drugo na svetu po udelu uglja u proizvodnji električne energije. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *