nedelja , 27 novembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Rudnik uglja AD Pljevlja potpisao ugovor o kupoprodaji uglja sa EPS-om; Lekić: Veliki dan za našu kompaniju

Rudnik uglja AD Pljevlja potpisao ugovor o kupoprodaji uglja sa EPS-om; Lekić: Veliki dan za našu kompaniju

Saopštenje Rudnika ugljafoto 25.05.2022.

Juče je u prostorijama Elektroprivrede Srbije (EPS) potpisan ugovor o kupoprodaji mrko lignitnog uglja između ovog javnog preduzeća i Rudnika uglja AD Pljevlja (RUP).

Ugovor su potpisali izvršni direktor RUP Milan Lekić i v.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević.

Ovim Ugovorom je predviđena isporuka prvih 40.000 tona od planirane ukupne količine od 300.000 tona uglja. Cijena uglja iznosi 28.8 € (bez PDV-a) za kvalitet toplotne moći od 8.000 kJ/kg po toni, pri čemu se vrši korekcija cijene ponderisanjem u rasponu toplotne moći od 7.000 do 10.000 kJ/kg.

Primjera radi, za istu toplotnu moć od 8.000 kJ/kg cijena uglja za Termoelektranu Pljevlja iznosi 23,4 €, što je za 20% niža cijena u odnosu na dogovorenu cijenu sa EPS-om.

Transport dogovorene količine uglja na željezničku stanicu u Prijepolju realizovaće RUP, dok će troškovi biti pokriveni od strane EPS-a, kao i troškovi utovara uglja u vagone u stanici Prijepolje, čiju uslugu je obezbijedio RUP nakon sprovedenog tenderskog postupka.

Tim povodom Lekić je izjavio da je kroz ovu saradnju Rudnik uglja obezbijedio novo tržište za plasman uglja što predstavlja, kako je rekao, veliki dan za kompaniju.

„Danas smo, na obostrano zadovoljstvo, formalizovali saradnju sa jednim regionalnim energetskim gigantom kakva je Elektroprivreda Srbije. Poseban značaj ove saradnje je što smo na ovaj način napravili značajan poslovni iskorak u susret ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja. Vjerujem da je ovo dobar zamajac za širenje proizvodnih kapaciteta naše kompanije koja će i ubuduće biti lokomotiva razvoja pljevaljske, ali i privrede Crne Gore“, poručio je Lekić.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Dizel jeftiniji devet, a benzini dva centa po litru

Prema podacima koje smo dobili od naftnih kompanija dizel će od danas koštati 1,55 eura, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.