utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Rudnik uglja -ima i za Termoelektranu i za izvoz u Srbiju

Rudnik uglja -ima i za Termoelektranu i za izvoz u Srbiju

Ni u kojem slučaju nećemo ugroziti rad našeg osnovnog i prioritetnog kupca, poručuju iz pljevaljskog Rudnika uglja
Rudnik uglja raspolaže dovoljnim količinama uglja za nesmetani rad Termoelektrane Pljevlja, uprkos činjenici da određene količine uglja isporučuje Elektroprivredi Srbije (EPS).

”Kada je riječ o količinama uglja koje su neophodne za nesmetan rad Termoelektrane Pljevlja, u više navrata smo istakli da raspolažemo sa dovoljnim količinama i da ni u kojem slučaju, kao savjesno i odgovorno rukovodstvo, nećemo ugroziti rad našeg osnovnog i prioritetnog kupca”, odgovorili su “Vijestima” iz Rudnika uglja na pitanje da li raspolažu dovoljnim količinama uglja za nesmetan rad pljevaljskog bloka i izvoz uglja EPS-u
Rudnik uglja isporučuje ugalj EPS-u po osnovu ugovora koji su krajem maja potpisali izvršni direktor najveće pljevaljske kompanije Milan Lekić i vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević.

Rudnik je do sada EPS-u isporučio oko sedam hiljada tona uglja, dok Termoelektrani Pljevlja dnevno isporučuje od četiri do pet hiljada tona.

”Dnevna količina isporučenog uglja EPS-u zavisi od više faktora, kao što su utovar, gužve na graničnim prelazima, broj kamiona koji vrši transport i slično. Mi smo prevezli oko 7.000 tona, dok će angažovanjem firme koja je izabrana na tenderu kapacitet i dinamika prevoza biti značajno uvećani”, tvrde u Rudniku uglja.

Ugalj prevozi firma iz Pančeva
U periodu dok je trajao redovni remont Termoelektrane Pljevlja, Rudnik je prevozio ugalj do Prijepolja dok je, nakon sprovedenog postupka javnih nabavki, taj posao pripao firmi “BEDEM Energy Solutions DOO Pančevo”.

”Javni poziv za nabavku usluge prevoza uglja i utovara na ovoj relaciji raspisan je 1. juna. U međuvremenu, stigle su četiri ponude po osnovu ovog javnog poziva: ‘BEDEM Energy Solutions DOO Pančevo’, konzorcijum ‘Tim Company’ i ‘COOL TRANS DOO Podgorica’, ‘Transport Bajović d.o.o. Nikšić’ i ‘Štit prevoz d.o.o. Nikšić’. Otvaranje ponuda izvršeno je 17. juna, dok je 8. jula donijeta Odluka o izboru najpovoljnije ponude, kada je izabran ‘BEDEM Energy Solutions DOO Pančevo’. Nakon donošenja Odluke čekao se žalbeni rok od 10 dana, u okviru koga nije bilo prispjelih žalbi, pa je između naše kompanije i ‘BEDEM Energy Solutions DOO Pančevo’ potpisan ugovor 22. jula. Rok izvršenja ugovora je šest mjeseci od dana zaključenja ugovora ili do dostizanja ukupne ugovorene vrijednosti. Realizacija Ugovora sa BEDEM-om otpočela je 25. jula, kada je pet kamiona na gasni pogon (metan), nosivosti oko 25 tona, krenulo u pravcu Prijepolja”, naveli su iz Rudnika uglja.

Pojasnili su da usluge transporta uglja do Prijepolja i utovara na željezničkoj stanici pokriva u cjelosti EPS, i da nisu vezane za ugovorenu cijenu uglja od 28,8 eura po toni.

”Posebna vrijednost ovog ugovora je u tome što je značajno povećan kapacitet i dinamika transporta uglja.”

Cijena zavisi od kalorične moći
Na pitanje “Vijesti” da li je cijena po kojoj prodaju ugalj EPS-u ispod tržišne i da li su tačne tvrdnje koje se mogu čuti u javnosti da je minimalna cijena po kojoj se prodaje ovaj kvalitet uglja u okruženju 50 eura po toni, iz najveće pljevaljske kompanije su odgovorili da je cijena formirana na osnovu kalorične moći uglja, a na osnovu bazne cijene.

”Bazna cijena za prosječni kvalitet uglja od 8.000 kJ/kg koji prodajemo EPS-u na osnovu Ugovora o prodaji mrko-lignitnog uglja iznosi 28,80 eura (bez PDV-a), dok je, primjera radi, cijena za Termoelektranu Pljevlja (TEP) za toplotnu moć od 9.211 kJ/kg – 27 eura. To je cijena za sitne granulate iz važećeg cjenovnika. Za toplotnu moć od 9.211 kJ/kg, koja se distribuira TEP, cijena uglja za EPS iznosila bi 33,15 eura po toni, što je za 20 odsto više ostvarena cijena za istu kaloričnu moć u odnosu na TEP, a to je značajan procenat. Dakle, cijena od 28,8 eura vezana je za kvalitet toplotne moći od 8.000 kJ/kg po toni, pri čemu se, naravno, vrši korekcija cijene ponderisanjem u rasponu toplotne moći od 7.000 do 10.000 kJ/kg. Prilikom različitih medijskih interpretacija poslovnog aranžmana koji je uspostavljen između naše kompanije i EPS-a, nerijetko se javnost dovodi u zabunu tako što se, ne vodeći računa o kvalitetu uglja, plasiraju informacije da Republika Srbija kupuje ugalj po višestruko većim cijenama u odnosu na onaj koji EPS kupuje od Rudnika uglja Pljevlja. Prosto, postoji razlika između našeg mrko-lignitnog uglja i mrkog uglja iz rudnika u Banovićima, jer se raspon kvaliteta uglja iz Banovića kreće od 18.000 do 20.000 kJ/kg, dok je toplotna moć našeg uglja između 8.000 i 14.000 kJ/kg”, pojasnili su iz Rudnika uglja.
Benefiti višestruki, nijesu nestale 33 tone
Tvrde da Rudnik uglja iz posla sa EPS-om ne može biti u gubitku, i da su pored konkretne finansijske dobiti koju će ostvariti benefiti za kompaniju višestruki.

”Tu mislimo, prije svega, na činjenicu da smo obezbijedili novo i vjerujemo, stabilno tržište za plasman našeg proizvoda, što predstavlja značajan poslovni iskorak u perspektivi, pogotovo u slučaju što, tokom 2024. godine, zbog radova na ekološkoj rekonstrukciji TEP, prema određenoj procjeni, u periodu od oko osam mjeseci, nećemo prodavati ugalj našem glavnom kupcu. S druge strane, nakon završene ekološke rekonstrukcije nisko-kalorični ugljevi neće biti prihvaćeni od strane TEP, stoga, zdrava poslovna logika nalaže da takve ugljeve na vrijeme eksploatišemo i prodajemo, kako bismo izbjegli raubovanje ležišta. Podrazumijeva se, prilikom formiranja cijene prema EPS-u vodili smo računa o prihodima i rashodima, i rezultatima poslovanja, nakon čega smo ustanovili da je krajnji rezultat pozitivan, i to je činjenica”, tvrde u Rudniku uglja.

Iz Rudnika su demantovali da su nakon mjerenja u Svilajncu nestale 33 tone uglja.

”To nije tačno, ugalj nije nestao u Svilajncu, nego je ostao na formiranoj deponiji u Prijepolju. Transportne količine koje su krenule s deponije u Pljevljima nisu u cjelosti utovarene u kompozit u Prijepolju. Preostale količine koje su ostale na deponiji su utovarene u drugu kompoziciju. Prosto, mi smo u konkretnom slučaju transportovali veću količinu od one što staje u kompoziciju, ali predmetna količina je, ponavljamo, utovarena u naredni kompozit. Privremena deponija u Prijepolju je pokrivena video-nadzorom, čime smo se zaštitili od mogućih otuđenja uglja”.
Izvor-Vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Fali 500 popisivača, Monstat spreman

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković kaže da za predstojeći popis stanovništva nedostaje 500 popisivača, ali …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.