subota , 1 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Rudnik uglja otvorio vrata za pljevaljske srednjoškolce: Ugovorena saradnja o pohađanju praktične nastave za 34 učenika

Rudnik uglja otvorio vrata za pljevaljske srednjoškolce: Ugovorena saradnja o pohađanju praktične nastave za 34 učenika

mijo i strunjaš

Danas je u kabinetu direktora Srednje stručne škole ugovorena saradnja između ove škole i Rudnika uglja AD Pljevlja kojom je predviđeno pohađanje praktične nastave za 34 učenika.

Direktor škole Bojan Strunjaš zahvalio se izvršnom direktoru Rudnika uglja Milanu Lekiću što je, kako je rekao, otvorio vrata za pljevaljske srednjoškolce.

„Naši učenici će ubuduće u ovom preduzeću pohađati praktičnu nastavu pod budnim okom nastavnika praktične nastave i instruktora Rudnika uglja koji će na najbolji mogući način podučavati učenike svojim budućim zanimanjima. Među 34 učenika koji će praksu obavljati na Rudniku uglja, njih devet se obrazuje po dualnom sistemu (obrazovni programi zavarivač i elektroinstalater), a ostali učenici su tehničari drumskog saobraćaja i vozači“, istakao je Strunjaš, poručujući  da se dualni sistem obrazovanja temelji na učenju kroz rad, te da će učenici koji u školi pohađaju teorijsku nastavu i vježbe, kroz rad kod poslodavca usvojiti i usavršiti znanja, vještine i sposobnosti koji su neophodni za efikasan i produktivan rad u određenim zanimanjima.

mijo i strunjaš 2

Stoga, dodaje Strunjaš, u ime Uprave Srednje stručne škole izražavam neizmjernu zahvalnost direktoru Lekiću i menadžmentu Rudnika uglja koji su imali razumijevanje za obrazovne potrebe naših učenika.

„Takođe, iskoristiću ovu priliku da se zahvalim gospodinu Lekiću što je uručio vrijednu donaciju koja će nam poslužiti za nabavku repromaterijala neophodnog za izvođenje praktične nastave u školskim radionicama, kao i za nabavku kvalitetne kompjuterske opreme bez koje je nezamisliv vaspitnoobrazovni proces u 21. vijeku. Ovaj gest rukovodstva Rudnika pokazuje da se ovo preduzeće posle mnogo godina konačno vraća Pljevljima i Pljevljacima. Ulaganje u obrazovanje naših srednjoškolaca je direktno ulaganje u ljepšu i svjetliju budućnost našeg grada i Crne Gore“, zaključio je Strunjaš.

S druge strane, izvršni direktor Rudnika uglja je izrazio lično i profesionalno zadovoljstvo što će Rudnik uglja imati priliku i ove godine da učestvuje u programu dualnog obrazovanja i održavanja praktične nastave učenika iz Srednje stručne škole u Rudniku uglja.

„Kao društveno-odgovorna kompanija mi ćemo izaći u susret svim našim srednjoškolcima i ponuditi im maksimalno korektne uslove za sticanje praktične nastave u našoj kompaniji. Kao neko ko dolazi iz tehničke struke, odlično znam da je bez adekvatne praktične nastave teorijsko znanje nedovoljno. Naši inženjeri i majstori sa višedecenijskim iskustvom, svakako su ljudi od kojih će naši učenici imati šta da nauče, dok će im shodno konceptu dualnog obrazovanja, biti obezbijeđena i adekvatna novčana naknada za praktični rad“, poručio je Lekić.

On je podržao koncept dualnog obrazovanja u našem školstvu i pozvao ostale kompanije koje su u mogućnosti da snažno podrže ovaj koncept obrazovanja.

„Nedostatak kvalitetne i kvalifikovane radne snage je pitanje koje opterećuje i daleko razvijenije države od Crne Gore. Stoga, ubijeđen sam da će ova saradnja između naše kompanije i Srednje stručne škole osigurati dobar uspjeh učenika kojima će se ponositi njihova matična škola, a vjerujem da će Rudnik uglja ili neka druga kompanija dobiti u perspektivi kvalitetne majstore“, zaključio je izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić.mijo i strunjaš 3

Ispred Srednje stručne škole, sastanku su prisustvovali i pomoćnik direktora Jelena Drobnjak, pedagog Radan Kartal, organizator praktičnog obrazovanja Đuro Petrović, ali i koordinator stručnog tima za rad sa nadarenim učenicima Vladica Avramović koji je na samom kraju, kao profesor elektro grupe predmeta u školi, predstavio stručnu laboratoriju u kojoj se odvija praktična nastava iz stručnih modula iz polja elektrotehnike.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Evropska unija spremna za zimu

Evropsko vijeće u julu ove godine usvojilo je novu uredbu o skladištu plina koja ima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.