nedelja , 21 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Rudnik uglja Pljevlja: Znanjem i odgovornošću neutrališemo medijske spinove i klevete anonimnih izvora

Rudnik uglja Pljevlja: Znanjem i odgovornošću neutrališemo medijske spinove i klevete anonimnih izvora

foto-kop-06.07.2022.-1000x600
Jučerašnji redakcijski tekst “Pobjede” pod naslovom “Umjesto 80 milijuna od prodate struje, zaradiće sedam milijuna od prodatog uglja”, utemeljen na analizama “anonimnog izvora iz Rudnika uglja”, predstavlja još jedan u nizu naručenih laičkih, politikantskih i bezvrijednih pisanija koja imaju za cilj isključivo diskreditaciju naše kompanije i ništa više od toga, kazali su iz Rudnika uglja AD Pljevlja u reagovanju.
O bujici nevješto plasiranih teza i neargumentovanih tvrdnji mogli bismo da polemišemo satima, međutim, kako smo, shodno slovu Zakona o medijima ograničenim brojem riječi u demantu, fokusirat ćemo se, isključivo, na jednu parole koju je “anonimni izvor” volšebno ispucao”, naveli su iz Kompanije.

Prvo, kako pojašnjavaju, isporuka uglja Termoelektrane Pljevlja (TEP) realiziraju se shodno važećem ugovoru o isporuci uglja.

“Snabdijevanje ugljevima je redovno, i tako će ostati. TEP je naš prioritet broj 1, a rezerve uglja koje posjedujemo su dovoljne za nesmetani rad barem još jedne termoelektrane. Podsjetimo, shodno presjeku stanja od kraja prošle godine, u ležištima na kojima RUP posjeduje koncesije, imamo bilansne rezerve uglja od oko 55 milijuna tona. Ako uzmemo da je rad TEP-a u sljedećih 20 godina ograničen, plus, sve i da povećamo prodaju široke potrošnje, u sljedećih 20 godina potrebno nam je oko 40 milijuna tona uglja. Tako da, ostaće nam preko 15 milijuna tona neeksploatisanog uglja, plus Maoče sa 109,9 milijuna tona gdje se može, čak, graditi nova termoelektrana, daleko većeg kapaciteta od postojećeg”, poručili su iz Rudnika.

Ono što je “anonimni izvor” morao da zna, kako se navodi, da TEP ima svoj ograničeni kapacitet i definirane potrebe.

“Na godišnjem nivou TEP sagori oko milion i po tona uglja, prosječne kalorijske vrijednosti 9,211 kJ/kg. Svake godine RUP isporuči ugovorom precizirane količine i tako će, ponavljamo, ostati. Prosto, mi ne možemo isporučiti i sagorimo 100 milijuna tona uglja godišnje, sve i da želimo. Ovim dolazimo do konstrukcijske greške u analizi “anonimnog izvora”, jer je već “zarađeno 80 milijuna eura od prodaje struje” kroz redovno snabdijevanje, dok ovih kriminaliziranih “7-8 milijuna dobiti” od prodaje Elektroprivredi (EPS) predstavlja dodatan profit. Stoga, bilo bi bolje da je “gospodin anonimni” uzeo u obzir ove činjenice, nego što je dezavuisao medije i trošio energiju za organizaciju posjete Mila Đukanovića 2016. godine kada su sijevale u prazne lopate na grandioznom početku radova za pravljenje, nikada viđenog, drugog bloka TEP, kojeg je, slavobitno,

S druge strane, napominju oni, mi ćemo nastaviti da plasiramo ugalj na nova tržišta, pogotovo “manje kvalitetne” ugljeve i pogotovo u situaciji kada će, uslijed ekološke rekonstrukcije TEP-a, u razdoblju od 6-9 mjeseci tijekom 2024. godine, RUP obustaviti isporuku uglja. .

“Drugo, kada je riječ o poslovnom odnosu sa EPS-om, riječ je o jednom krajnjem transparentnom postupku. Javnost je imala priliku ispratiti cijelokupan proces – od preliminarnog sastanka predstavnika dvije kompanije, preko potpisivanja ugovora, do realizacije istog. Svi detalji nalaze se u saopštenjima za javnost koja su blagovremeno dostavljena medijima i koja se nalaze na službenom sajtu naše kompanije”, kazali su iz Rudnika uglja.

Treće, pitaju iz Kompanije, kako je moguće da netko izađe u javnost sa tvrdnjom da Rudnik uglja ne posjeduje ugljeve od 8.000 kJ/kg, te da su svi iznad 10.000 kJ/kg, kada sva rudarsko-geološka istraživanja ukazuju da u pljevaljskom basenu postoje ugljevi kalorijske moći od 5.000 do 15.000 kJ/kg.

“Uostalom, pa mi prodajemo EPS-u te “manje kvalitetne ugljeve” od oko 8.000 kJ/kg. Oni se otkopavaju u Pljevljima. Elem, u Potrlici imamo ugljeve ispod 8.000 kJ/kg; u Kalušićima, koje će u narednom periodu biti eksploatisano, imamo ležište sa prosječnom vrijednosti od 7,957 kJ/kg; basen Ljuće 2 ima prosječnu kalorijsku vrijednost oko 7.000kJ/kg, gdje su rezerve ugljeva oko 1.200.000 tona; imamo obode kopova ljutansko-šumanskog basena gdje je kvaliteta oko 8.000 kJ/kg itd”, naglasili su.

Četvrto, o “poremećenoj geometriji kopa i planiranom koeficijentu otkrivke” kako su istaknuti, “govore napravljeni za vrijeme čije strahovlade je svojevrsni “geometrijski haos” u kopi Potrlica”.

“Javnosti radi, već smo postigli 50 posto godišnjeg plana na otkrivci, tako što smo otkopali i odložili 4.006.519 m3čm. Podsjetimo, neotkopana i neodložena otkrivka u eksploatacijskom polju Potrlica u 2020. godini, u iznosu od frapantnih 2.156.804 m3čm, uvjetovala je virtuelno uvećanu dobit od 5.629.259,00 eura. Peto, poslovanje Rudnika uglja neće usmjeravati zlonamjerne i neznavene “anonimne izvore”, medijske napise i kakve strane interese, nego tim profesionalcima koji su plaćeni za to, dok će, ubuduće, svi navodi koji budu imali za cilj širenje dezinformacija i klevetanje tvrtke, biti procesuirani pred nadležnim državnim organima”, zaključili su iz Rudnika uglja Pljevlja
Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.