subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Rudović: Rasprava o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti trebalo da sačeka

Rudović: Rasprava o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti trebalo da sačeka

Skupština nije trebalo sada da stavi na dnevni red Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer u ovom trenutku ništa nije važnije od dogovora o izbornim uslovima, ocijenio je nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, prenosi portal RTCG.

Predstavnici Demokrata suspendovali su svoj rad u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, zahtijevajući da Demokratska partija socijalista (DPS) povuče sa dnevnog reda Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i počne dijalog sa tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori.

Rudović je u intervjuu agenciji MINA kazao da je izvjesno da Odbor za izborne reforme neće ispuniti zadatak zbog kojeg je osnovan.

On smatra da Skupština nije trebalo sada da stavlja Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti na dnevni red.

“Pokušavam da dobijem odgovor od njih u čemu je razlika ako se o tom zakonu raspravlja 24. ili 26. decembra ili 15. januara. Nikakvu razliku ne vidim u tome. Mogli su da taj zakon stave na dnevni red na vanrednoj sjednici u januaru ili februaru”, rekao je Rudović.

Kako je naveo, ogroman napor i volja značajnog dijela opozicje da se dođe do dogovora i da se pokuša da se stabilizuju političke prilike bili su uzaludni.

Prema riječima Rudovića, to govori o tome da u vladajućoj većini nemaju partnera koji je dorastao političkoj situaciji u Crnoj Gori i koji želi da bude jedan od faktora napretka države.

Kako je dodao, došli su u situaciju da se dva mjesesa uzalud radilo, jer
neko od samog početka nije htio da bude dio dogovora.

“Znali smo za taj rizik, ali smo računali da ćemo ipak, zbog ogromnog interesovanja i domaće javnosti i međunarodnog faktora, uspjeti da natjeramo DPS da promijeni pristup i bude faktor rješavanja, a ne daljeg usložnjavanja problema”, naveo je Rudović.

On je kazao da razumije potez Demokrata jer je njihovo biračko tijelo, u dobrom dijelu, veoma osjetljivo na zakon o slobodi vjeroispovijesti i neka njegova glavna rješenja koja se tiču položaja Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Bez obzira na to što je moje političko viđenje tog pitanja drugačije, mogu da razumijem njihov postupak”, rekao je Rudović.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ništa nije važnije od dogovora o izbornim uslovima, ali je vladajućoj većini očigledno važno da do tog dogovora ne dođe.

“Itekako su mogli da znaju da će na taj način da ugroze uspjeh rada Odbora i dogovor o izbornim uslovima, isto kao što su prošle godine znali da će onakvim hapšenjem Nebojše Medojevića da propadne prvi pokušaj dogovora i pregovora oko izbornih uslova” kazao je Rudović.

On je naveo da dominantnog krivca za neuspjeh rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva vidi u vladajućoj većini.

“Vidim njihov manevar da sabotiraju dogovor, jer im on ne odgovara i jer je njihov cilj da se zadrži postojeće stanje, koje im, zloupotrebom svih mogućih institucija, omogućava ogromnu startnu prednst na izborima”, kazao je Rudović.

Kako je naveo, vladajuća većina po svaku cijenu želi da zadrži vlast.

“Ne žele dogovor, upiru prstom u oko i domaćoj javnosti i međunarodnom faktoru i to je odluka za koju će DPS morati da ponese svoj dio odgovornosti”, dodao je Rudović.

Upitan da prokomentariše najave da bi moglo da se desi da Odbor koristi analogiju rada Radne grupe iz 2017. godine – da se pojedina zakonska rješenja za čije usvajanje nijesu potrebne dvije trećine procesuiraju parlamentu i možda usvoje krajem ove, ili početkom naredne godine, Rudović je naveo da je to nešto što se može pretpostaviti.

Kako je kazao, vladajuća većina pokušaće da usvoji zakon o medijima i o nacionalnom javnom emiteru.

Rudović smatra da su ti zakoni, iako iz vladajuće većine tvrde da imaju pečat Savjeta Evrope, korak unazad.

“Tu prije svega mislim na zakon o nacionalnom javnom emiteru, ali i na zakon o medijima, u dijelu gdje se novinari obavezuju da otkrivaju svoje izvore”, objasnio je Rudović.

Neđeljko Rudović
foto: rtcg.me
On smatra da je to definitivno veliki korak unazad, degradacija novinarske profesije i otežavanje posla svim istraživačkim novinarima, ali i nastavak političkog pritiska i zarobljavanja Savjeta RTCG kao upravljačkog tijela, sa ciljem da vladajuća većina u potpunosti kontroliše Javni servis i tako i na tom polju sebi obezbijedi stratnu prednost.

“Sve to ukupno izbore koji bi bili održani pod uslovima koje je DPS htio čini apsolutno neprihvatljivim i Crnu Goru i dalje drži u dubokoj političkoj krizi”, dodao je Rudović.

Kako je naveo, u Crnoj Gori i dalje je prisutna destabilizacija političkih prilika.

“Crna Gora će kao takva platiti cijenu tako što će ponovo, kao u prethodne više od tri godine, zbog spornih izbora 2016, biti zaustavljena u procesu evropskih integracija”, kazao je Rudović, navodeći da od svega toga što se desilo kratkoročnu korist ima vladajuća većina, a dugoročnu štetu imaće cijela Crna Gora.

Rudović, koji je koordinator radne grupe 4, koja se bavi zakonom o medijima i o RTCG, kazao je da je očekivao da će početkom decembra imati sastanke sa ekspertima Savjeta Evrope, a u vezi sa zakonom o medijima.

Kako je dodao, ekspertima Savjeta Evrope su 20. novembra poslate opoziciona i verzija vladajuće većine oba zakona.

“Međutim, rukovodstvo skupštine nije na vrijeme uspjelo da dogovori sa njima da dođu u Crnu Goru, da razmijenimo argumente, vidimo njihove stavove povodom opoziconih predloga za koje smo sigurni da su potpuno u skladu sa svim mogućim standardima na koje se pozivaju predstavnici Savjeta Evrope”, rekao je Rudović.

On je naveo da će u utorak vjerovatno imati video konferenciju sa njima na kojoj će razgovarati o tim rješenjima.

“Sve je to ipak uzalud. Kasno je za bilo kakav napredak i Odbor ne može ispuniti svoju misiju da do srijede završi posao, čak i da se desi nekakvo čudo”, kazao je Rudović.

Na pitanje kakav je njegov stav po pitanju izmjene izbornih zakona tokom izborne godine, Rudović je odgovorio da je isuviše kasno.

“Svi ti zakoni moraju biti pripremljeni i implementirani i to se ne radi u godini kada počinje izborna kampanja, tako da to nije realno”, zaključio je Rudović.

izvor: rtcg.me; agencija MINA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.