četvrtak , januar 27 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Sa pljevaljske protestne šetnje poručeno “Ne može i Milo i crkva, izaberite jedno”

Sa pljevaljske protestne šetnje poručeno “Ne može i Milo i crkva, izaberite jedno”

Protestna šetnja 26.8.2020.
Protestna šetnja 26.8.2020.

IMG-6b15e9c43ad562c2a365eef97a8a165e-V

Mnogo Pljevljaka  večeras je iskazalo protest protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Samoinicijativna protestna šetnja centralnim gradskim ulicama protekla je u miru a na uliciama je bio samo jedan pripadnik policije u uniformi.Građani su nosili ikone, crkvene barjake, trobojke i crvene crnogorske zastave i pjevali crkvene pjesme, između kojih se čulo skandiranje „Ne damo svetinje“,  „Ne damo svetinje“, „Milo lopove“, „Čuje se do nebesa nema više DPS-a“, „Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora“.

Na kraju protestne šetnje, ispred crkve svete Petke, zajedničke molitve Oče naš, građanima se ispred Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja obratio doktor Dario Vraneš i kazao da je Zakon o slobodi vjeroisposvjesti direktno uperen protiv SPC u CG a da se u nedelju u Crnoj Gori sudaraju dva svijeta sudar Crne Gore i Montenegra.

„Jedan svijet je tradicionalna časna Njegoševska, ponosna, herojska Crna Gora a drugi svijet je obezboženi bogorušiteljski izdajnički Montenegro. Ovo je mali grad i mi se svi znamo. Sada je sekund do 12 da se spasi naš narod i naša crkva od ove režimske nemani koja je kidisala na našu vjeru i naše živote. Molim vas da shvatite da u nedelju nisu nikakvi stranački izbori nego odluka našeg opstanka. Svi vi braćo znate da je onaj nepomen iz vile Gorica izjavio prije neki dan da će da porazi SPC. Da li je potrebno nešto dalje govoriti“, rekao je Vraneš dodajući da pravoslavnim građanima stižu prijetnje koje aludiraju na hrvatsku Oluju 1995. Godine.

On je kazao da se građani sjete predizbornih riječi prije nego što u nedjelju zaokruže bilo koga.

„Shvatite, da ne može i Milo i crkva. Izaberite jedno“, rekao je Vraneš.

Kazao je da nigdje u svijetu sveštenici nisu proganjani kao u Crnoj Gori , a u Crnoj Gori nigdje kao u Pljevljima.

„Sada im neka režimska ološ spočitava da oni nisu naši. A čiji su oni ako nisu naši. Naši sveštenici su ovdje zbog nas da nas pričešćuju, krštavaju da našim bližnjima drže opjela. Oni zbog nas trpe torturu“, rekao je Vraneš pozovajući građane da se ne plaše da ih u glasačkim kabinama vide za koga glasaju i poručujući da ih vide oči Boga, onog koji sve vidi, pred čiji će sud svi jednom doći, I predaka.

Vraneš je kazao da svetinje nisu samo naše crkve i manastiri, već je svetinja I kućni prag, kolijevka, škola, pismo, kum, krsno ime i grobovi “naših starih”.

Svako može, ko je jači da nam uzme sve, čak i goli život, ali čast ne može niko da oduzme sem čovjek sam sebi, rekao je Vraneš  pitajući šta je život bez slobode.

Kazao je da ne sumnja da će svi Pljevljaci u nedjelju sačuvati svoju čast i „braću Muslimane i Bošnjake“ pozvao da ne grade svoju sreću na tuđoj nesreći.

„Sve ovo što Đukanović nama danas pokušava uraditi isto to će uraditi i vama čim bi mu se ukazala prilika. Prihvatite ispruženu bratsku ruku braće pravoslavaca i srušimo bratski ovaj prokletnički režim. Ja sam svjesan da ću poslije ovog mog obraćanja vjerovatno završiti u zgradi kod Stražice ali sa ovog mjesta slugama režima poručujem da ću i u podrumu zgrade na Stražici biti slobodniji od njih“, rekao je Vraneš podsjećajući na hiljade studenata, đaka, profesora, vatrogasaca, inženjera, radnika I ljekara koji su stavili potpis u odbrani svetinja a koji će jednim potezom olovke zbisati režim Mila Đukanovića.

Foto Veselin Dragaš

IMG-216ebbf72e9fd36c47a94f52ab012097-V

IMG-a6d49558ec52e0583b5fa91e9c2f867a-VIMG-3b35600998db4ec0c84e25500329c160-VIMG-59cfc957b200f16826e6c277d95c1100-V

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Foto-MItropolija

Mitropolija ne želi da učestvuje u međustranačkim kalkulacijama i političkim nagodbama

Saopštenje za javnost U vezi glasina koje su se danas čule da Srpska Pravoslavna Crkva …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *