ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Sabor u Babinama okupio četiri zbratimljena sela i na hiljade posetilaca

Sabor u Babinama okupio četiri zbratimljena sela i na hiljade posetilaca

Na praznik Svete prepodobnomučenice Paraskeve – Trnove Petke, kojoj je posvećena seoska crkva, i ove godine u Babinama je odražan narodni sabor koji je okupio više hiljada posetilaca iz Prijepolja i okruženja.

Proslavljanje hramovne slave crkve Svete prepodobnomučenice Paraskeve – Trnove Petke u Babinama počelo je molitveno. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Episkop mileševski Atanasije uz sasluženje sveštenstva Eparhije mileševske i Eparhije kanadske. Na liturgiji se okupio veliki broj meštana i meštanki Babina i onih koji su poreklom iz ovog prijepoljskog sela, kao i njihovih gostiju. Nakon liturgije krenuo je trokratni ophod oko crkve, a zatim je ispred hrama vladika Atanasije osveštao slavske darove i prelomio slavski kolač sa ovogodišnjim domaćinom slave Branislavom Panićem iz Berlina.

Episkop Atanasije je čestitao slavu domaćinu i njegovoj porodici, svim Babincima i njihovim gostima, babinskom parohu protonamesniku Vladu Laziću i ukazao na važnost sabiranja kod pravoslavnih hramova i učestvovanja u liturgiji. Rekao je i da su okupljeni uspeli da oprisutne Crkvu Hristovu i njenu punoću na ovom mestu, na ovoj visini u Babinama.

Babinski paroh, protonamesnik Vlado Lazić, zahvalio se svim prisutnima, a naročito Babincima koji još uvek žive u ovom živopisnom selu i koji su se naročito potrudili da sve organizuju. Po tradiciji, pozvao je nekoga da preuzme deo slavskog kolača i bude kum slave naredne godine a za domaćina se javio Neđo Kuburović iz Babina.

Nakon liturgije, u crkvenoj porti održan je kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali čuvari narodne tradicije iz zbratimljenih sela – Babina, Bobova u Crnoj Gori, Čelebića u Bosni i Hercegovini i Kratova kraj Priboja, kao i drugih okolnih mesta. Između ostalih nastupile su izvorne pevačke grupe „Jabuka“ i „Babinski slavuji“ iz Prijepolja, „Potkovač“, „Treće doba“ i „Tromeđa“ iz Pljevalja, guslari Mirko Ljiljanić i Danilo Puzović, frulaš i klanetista Luka Vidaković, mladi harmonikaš Andrija Rakonjac, a zdravicu je održao čuveni zdravičar Milovan Miro Đačić iz Pljevalja.

Nakon kulturno-umetničkog programa, velikom broju Babinaca i ljudi poreklom iz ovog sela, koji su se okupili sa svih strana i njihovih gostiju iz Bobova, Čelebića i Kratova, prudružilo se na hiljade posetilaca, a veselje je trajalo celog dana pod šatrom i okolo nje i nastavilo se do kasnih večernjih sati.

Izvor-pvportal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Konkurs za ucesnike Inzenjerske skole u Pljevljima

NVO “Korak sa naukom”KSAN poziva sve zainteresivane ucenike da se prijave na konkurs za besplatnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.