ponedeljak , 22 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Saharska kiša ima negativan uticaj na zdravlje

Saharska kiša ima negativan uticaj na zdravlje

Jak i topao vjetar donio je iz Afrike oko 180.000 tona saharskog pjeska, zagađujuću materiju prirodnog porjekla, izjavio je Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, dodajući da je pjesak stigao čak do Švajcarske .

Šoštić je pojasnio da je potrebno pratiti prisustvo pjeska u vazduhu jer je dokazano da ima negativan uticaj na zdravlje, prenosi RTS.

Analitičar Saša Borojević kazao je da se ne izlazi napolje kada je vani „saharska kiša“, čije su analize radili prije dvije godine, zbog prisustva u prekomjernim sedam osam puta veću koncentraciju litija, puta veću koncentraciju olova, 35 veću kkoncentraciju bakra, 44 puta veću koncentraciju arsena, 60 puta veću koncentraciju cinka, 70 puta veću koncentraciju mangana, 262 puta veću koncentraciju bora, 660 puta veću koncentraciju barija,728 puta veću koncentraciju aluminijuma i osiromašenog uranijuma. Saharska prašina je ozračena jer su Francuszi 40 godina radili na nuklearnom ispitivanju u Sahari.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Anđušić: „Broj zaposlenih u Rudniku uglja Pljevlja nakon 2020. dupliran“

Rudnik uglja Pljevlja predstavlja sinonim za partijsko zapošljavanje i koruptivne aktivnosti, kazao je poslanik Demokratske …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.