ponedeljak , novembar 29 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Sahranjen patrijarh Irinej

Sahranjen patrijarh Irinej

Patrijarh SPC Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Prethodno su služene liturgija nad odrom u centralnom dijelu hrama, gdje je bilo izloženo tijelo patrijarha Irineja, a služili su je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika. Govore nad odrom održali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Srpstvo je stavljao iznad svega, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opraštajući se od patrijarha Irineja.

“Predao je dušu samo sa jednom željom, da njegov Hram, negov san nikada ne porušimo”, kazao je on.

On je patrijarha Irineja uporedio sa gromadom stijene, te naveo da se pamti po raskošnošću koju je ostavio iza sebe.

“Ja sam spreman da kažem, da njega nije bilo, gradili bismo ovaj Hram još decenijama”, napomenuo je on.

Dodao je da je volio beskrajno Rusiju, ali nikada nije bio protiv bilo koga sa Zaapda.

“Naprotiv, čekao je i vjerovao da mogu da promijene stav prema našem narodu”, kazao je Vučić.

Napomenuo je da je Irinej bio zaslužan za zajedništvo Srba u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i obilježavanju NATO agresije i bitke na Košarama.

“Najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija, i tu je postupao racionalno i hladne glave, da nikada ne priznamo nezavisno Kosovo. Vjerovao je u narastajuću snagu srpske države, vjerovao da je za Kosovo i Metohiju moguće pravično rješenje”, kazao je Vučić.

Dodik: Republika Srpska je bila njegova kuća jednako kao i Srbija

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da okupljeni ispred odra Irineja ispunjavaju njegovu želju da budu “sabirani kao narod” i poručio da je imao snagu i moć da narod sabere i uvjek drži zajedno.

Kako kaže, Republika Srpska u poslednjih 11 godina nije plakala ni veselila se bez patrijarha Irnej.

“Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio u Republiku Srpsku. Kod nas nije bio gost, bio je pastir svih nas. Brisao je sve granice i to je snaga nase crkve”, rekao je Dodik i dodao da je bio neobično običan i skoroman čovjek.

Prema njegovim riječima, uspijevao je da iz mnogih izazova izlazi kao pobjednik.

“On je sve radio bez mnogo buke”, rekao je Dodik.

Kako je rekao, patrijarh Irinej je bio njegov prijatelj – ne samo gost Republike Srpske, nego i njegovog doma, te da je ovo za njega i veliki lični gubitak.

“Zemlja je dobila novog molitvenika kome se sigurno raduje”, poručio je Dodik.

Prije početka liturgije, u Hram Svetog Save stigli su premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar…

Među učesnicima liturgije su i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Na sahranu Irineja stigla je i delegacija Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke koju čine Episkop dioklijski Metodije, protojerej-stavrofor Obren Jovanović, sekretar Mitrpolije crnogorsko-primorske, protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, Arhijerejski namjesnik nikšićki i arhimandrit Arsenije, iguman manastira Kosijerevo.

Iz MCP navode da će na liturgiji sasluživati vladika Metodije i Gojko Perović.

Pismo ruskog patrijaha: Završetak uređenja hrama jedno od glavnih dostignuća patrijarha Irineja

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao je pismo ruskog patrijarha Kirila.

U pismu se, između ostalog, navodi da je u ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslanve crkve izrazio saučešće.

“Bog je crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha koji je cio svoj život posvetio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen hrišćanskom ljubavlju za ljude novoprosvijetljeni patrijarh se ne štedeći svoju snagu uvjek trudio da bude pored svoje pastve, radujući se sa radosnima i tugujući sa onima koji tuguju. I u poslednji čas svog zemaljskog života je podijelio stradanja onih vjernika čiji je život prekinula strašna epidemija”, ističe se u pismu.

Kako se navodi u pismu, posljednje i neostvarena želja novoprestavljenog patrijarha bila je da osvešta hram Svetog Save u Beogradu.

“Završetak unutrašnjeg uređenja ovog hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegovog patrijarhsluženja”, kaže se u pismu koje je priočitao mitropolit Ilarion.

Mitropolit Hrizostom: Irinej je bio dostojan učitelja patrijarha Pavla

Neka je vječni pokoj našem patrijarhu i ocu našemu patrijarhu Irineju, rekao je mitropolit Hrizostom poslije opijela.

“Evo nas iznenada i neočekivnao pored odra patrijarha, koliko juče bio je među nama, neumorno je radio i brinuo o crkvi i rodu našemu”, rekao je Hrizostom.

Istakao je da je Irinej patio i tugovao zbog podjela u pravoslavlju.

“Vijest je rastužila milione Srba širom svijeta i hrišćanske braća sa istoka, zapada, sjevera i juga. Punih 10 godina predvodio je nas, tiho i mudro”, kaže Hrizostom.

Odlikovao se dobrom naravi i gospodskom odmjerenošću, svjedočio je ljubav i dobrotu božju.

“Pored svih iskušenja i nevolja sa kojom je crkva prolazila ostao je nepokolebljivi stub naše crke svetosavske”, kaže mitropolit.

Prema njenim riječima, patrijarh Irinej je dostojan učitelja patrijarha Pavla a to nije bilo lako.

Episkop bački Irinej: Patrijarh je bio čovjek mira

Episkop Bački Irinej je rekao da je pratrijarh bio ponekad izložen nepravednim osudama – neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i crkvi, a treći kako je suviše popustiljiv i spreman na kompromise.

“Ništa od svega toga nije istina zato što je patrijarh kako mu je ime glasilo, bio je čovjek mira i mironosca i mirotvorca i među ljidima hrišćanima i narodima”, kaže episkop.

Izvor: cdm.me

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

eu

Sedam eura za ulazak u EU

Građani Crne Gore jednom u tri godine moraće da plate naknadu za putovanja u zemlje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *