nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Saopštenje Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja

Saopštenje Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja

Draga braćo i sestre, blagočestivi narode, gospodo pljevaljska

Sve je pokušala naša sveta Crkva i oni koji je predvode u Crnoj Gori kako bi se na miran način i kroz dijalog prevazišla kriza koju je u ukupni društveni život ove zemlje, dakle ne samo u odnose Crkve i Države, unio skaredni pravni akt nazvan Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Svi ste svjedoci, pred imenom Gospoda Boga našega, da smo pozivali i molili za poštovanje Ustava ove zemlje kao i njenih zakona, međunarodnih pravnih akata, demokratske prakse slobodnog svijeta, kanonskog prava, običajnih moralnih normi, čojstvapredaka i obraza potomaka…

Molili zarad interesa Države odnosno naroda koji joj je suveren i radi koga i postoji, ili bi makar trebalo da bude tako.

 

Molili i kumili zarad mira i dobrobiti svih građana ove zemlje.

 

I sve je bilo uzalud.

Satanska zamisao da svetovni i uz to nekršteni vladari osnivaju crkve pretpostavljena je svakoj razumnoj ideji i inicijativi, te evo i danas možemo posvjedočiti svojim prisustvom da smo grubo i osiono odbijeni, pod lažnom i sramnom optužbom da smo rušitelji Države i promoteri stranih interesa onih koji žele propast Crne Gore. Vlast koja je odlučila da osnuje partijsku crkvu optužila nas je da se bavimo politikom i da nam je to jedini interes. A naš jedini cilj i interes jeste ono što je, prije gotovo sto godina, povodom sramnog Konkordata koji je Kraljevina Jugoslavija namjeravala zaključiti sa Vatikanom, izrekao sveti Patrijarh Srpski Varnava Rosić:

Prebacuju nam što unosimo politiku u Crkvu! He unosimo mi politiku u Crkvu nego unose otrov u cijeli organizam narodni oni koji su izgubili i pamet i rodoljublje i poštenje. Ja ne govorim ovdje protiv jedne politike ili jednog režima nego protiv korupcije, koja hoće da nas uguši i da naš veliki narod svuče u blato i stavi u red posljednjih naroda na kugli zemljinoj. Ko će kazati narodu istinu ako ne narodna sveta Crkva? Odakle će se čuti glas Božji i glas prigušene narodne savjesti ako ne iz Svetoslavne Crkve?Ja se ne bojim ovoga što sada govorim. Ja se bojim da nisam odocnio da ovo javim narodu. Možda sam ovo trebao ranije reći…

Tako je sebi prebacivao Sveti Patrijarh Varnava, iako je krivica najmanje bila do njega. Ali mjesta zebnji koja je mučila Svetog Patrijarha – ja se bojim da nisam odocnio da ovo javim narodu, možda sam ovo trebao ranije reći – itekako ima i danas, posebno u njegovim Pljevljima. U časnoj namjeri da se nigdje ne pojave van posla koji im je kanonskim i Božjim pravilima povjeren, naši sveštenici u Pljevljima nikada i nigdje nijesu se umiješali upolitičke poslove i rabote, služili i protežirali bilo koju političku ideju i zamisaona konto ugleda i dobrobiti Crkve, čiji su službenici, i povjerenog im naroda. Nisu, uostalom, imali ni pravo glasa, kao ni mnoga druga građanska i ljudska prava, ni oni ni njihove porodice, kao što je to rekao naš preosvećeni vladika Atanasije:

 

Nažalost ovozemaljski silnici svakim danom sve jače kidišu na Srpsku pravoslavnu Crkvu i njene svetinje, gazeći na tom bezumnom putu čak i svojnarod. Vaši sveštenici sa svojim porodicama poslednjih dvadeset godina žive lišeni elementarnih ljudskih prava. Uskraćuje im se pravo na državljanstvo Crne Gore i pravo na miran i dostojanstven život. U vijeku u kom su i kućni ljubimci dobili svoja prava, djeca sveštenika žive i odrastaju u stalnom strahu od progona.

Ne saopštavamo ove činjenice draga braćo i sestre kako bismo izazvali sažaljenje nad sveštenicima. Samo se prisjećamo, i vas podsjećajući, a u povodu ove tugovanke Svetog PatrijarhaVarnave, gdje su bili i šta su radili oni koji su najveći dio svoga života proveli sa nama u ovom gradu. U gradu u kome su im se djeca rađala i školovala, gdje su krštavali i vjenčavali ljude, ispraćali njihove duše u carstvo nebesko… Bez ijednog ličnog dokumenta, bez zdravstvenog i penzijskog osiguranja, od vlasti ponižavani ali ne i poniženi, kako je govorio Sveti Patrijarh Srpski Pavle. Zato se danas pitamo jesmo li možda odocnili da više kažemo našemu narodu, da ga upozorimo na bezbožničko i dušepogubno djelovanje vlasti koja je sada odlučila, ni manje ni više, nego da prisvoji i po sopstvenoj mjeri uredi i samu Crkvu. I ma kako da na tu stvar gledamo, naša obaveza da ni jednog trenutka ne bježimo od istine i ne ostavimo svoju Crkvu i narod na ledini nije minula ni u ovom, po mnogo čemu istorijskom i odsudnom trenutku. Niti hoćemo niti možemo da prećutimo sramnu i surovu istinu da je car go, istinu koju je potpuno jasno svome narodu saopštio i Episkopski savjet naše svete Crkve u Crnoj Gori:U istoriji beščašća Crne Gore ostaće još jedan sraman pokušaj vladajuće partije da druge optuži za ono što čini njen predsjednik i njegovi saradnici, a to je onemogućavanje bilo kakvog dogovora radi izlaska iz duboke krize u kojoj se nalazi naše društvo.

Nije bilo u istoriji nijednog partitokratskog i autokratskog režima koji nije sve one koji ga kritikuju označavao antidržavnim elementom. To je ujedno najprimitivniji mogući način upravljanja društvom, ali i najpodliji jer se korististarim principom “Zavadi pa vladaj”…

Nas u Pljevljima posebno onespokojava i rastužuje činjenica da naši sugrađani islamske vjeroispovijesti nijesu imali potrebu niti su išta preduzeli da nas makar i verbalno podrže i ohrabre u borbi za ostvarenje naših elementarnih vjerskih prava i sloboda. Ne vjerujemo da je to stav običnog čovjeka i građanina, kome je potpuno jasno da nema slobode i pravde ni za koga u Državi, ako se ona pokušava utemeljiti na uzurpaciji i otimanju prava bilo koje nacionalne, etničke ili vjerske grupe,niti majorizaciji manjine nad pravoslavnomvećinom, kakva je sada na sceni u Crnoj Gori. To je stav političkog i vjerskog vođstva muslimana u Crnoj Gori, nedoraslog aktuelnom trenutku i posebno vidljiv u mješovitim sredinama kakva je naša.

 

Nama ne smeta niti nas boli višak prava koje drugi imaju, ili misle da imaju, ali je glupa i pomisao da se sopstvena sreća i blagostanje mogu graditi na tuđoj nesreći i obespravljenosti. Sa žaljenjem konstatujemo da su oni koji vode Muslimane/Bošnjake propustili istorijsku priliku da u odsudnom trenutku podrže svoje sugrađane pravoslavne vjere i učvrste naše zajedništvo. To što seire neuzimamo im za zlo, ali činjenica na koju ne možemo ravnodušno gledati bez gorčine i tjeskobe u duši, a što im itekako zamjeramo i ne možemo prećutati,jeste učešće u donošenju odluka kojima se pokušava primijeniti bezakonje i oteti naše svetinje. Ne vjerujemo da imaju mandat muslimansko/bošnjačkog naroda za takvo činjenje, niti su tako nešto mogli naučiti iz gotovo petstogodišnje istorije vladavine islama na ovim prostorima.U želji da je ne optuže za miješanje u politiku i svakodnevni društveni život, a pogotovu u međunacionalne odnose u Crnoj Gori,naša Crkva je ćutala ili prećutkivala zatiranje i svjesno i namjerno uništavanje tragova pravoslavne petrovićke Crne Gore u samoj Crnoj Gori. Suprotno volji naroda, po priznanju samoga predsjednika Vlade, priznata je lažna država Kosovo, naša autohtona kulturna baština od Njegoša pa do ćirilice gotovo da je zabranjena i stavljena na stub srama, naši mrtvi heroji od vlasti se tretiraju kao teroristi…Ne želimo nikome da namećemo svoju istinu i svoje vrijednosti, ali ne prihvatamo da u pola glasa izgovaramo imena Milomira Krvavca, Boža Džuvera, Predraga Leovca, Vukomana Tešovića, Branka Čupića, Đurka Bojovića, Veliše Kijanovića… samo zato što su bili Srbi i pravoslavci koji su svoje živote dali za odbranu Kosova i Metohije.

 

Stoga, smatramo potpuno naopakom ideju da se golom silom onemogući iskazivanje narodne volje, da se represivni državni aparat koristi za nasrtanje i zastrašivanje sopstvenog mirnog naroda, suprotno svim uzusima i demokratskim standardimasavremenog svijeta. Takva ideja neće proći i neće uspjeti, jer Crkva Božja i vjerni narod nemaju rezervni položaj i ne mogu više uzmicati.

Poslužićemo se ovdje riječima oca Miajla Backovića koji je u poruci našoj uniformisanoj braći između ostalog rekao:

 

Molim moju braću u uniformama, da ostanu ljudi! Uniforme će se skinuti i poćićemo svojim porodicama. Bitno je da kad na kraju radnog vremena pogledamo svoju djecu u oči, ne spuštamo pogled ka zemlji.

Vi ustavni poredak i Crnu Goru ne morate da branite od nas koji smo ovu zemlju stvarali i branili, već od onih koji bezakonjem ruše temelje naše zemlje i ustav.Na pogrešnu su vas braćo adresu poslali, vi treba da branite zemlju od kriminala, korupcije, terorista… ne od blagoslova Božijeg i služitelja Božijeg oltara.

Danas, kada cijela slobodna i slobodarska Crna Gora izlazi u litije, tu su i vaši roditelji, djeca, braća vaša! Ne dozvolite braćo da vam oni koje bi trebalo da hapsite naređuju da dušu svoju i obraz gazite zarad plate i posla, jer zemaljsko je za malena carstvo a nebesko uvjek i dovjeka!

Pred nama je borba, duga i teška ali i potpuno izvjesna. Biće kako je rekao naš preosvećeni vladika Joanikije:

 

Kažu da se ova vlast decenijama spremala za obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ali i mi smo se spremali vjekovima!

Stoga, po nauci Hristovoj, a kako reče naš vladika Atanasije, moramo biti mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi:

Udvostručite svoje redove, pojačajte svoje molitve Gospodu, pomozite jedni drugima, čuvajte svoje jedinstvo i sabornost.

Očigledno je da nam predstoji duga i teška borba sa silama tame i zla. U toj borbi istrajaćemo samo ako ne dozvolimo da nam ugase plamen ljubavi Božije koji nas grije i od zla spasava. Znajte da satanska vojska nikad ne može pobijediti Hristovu vojsku kojoj vi pripadate…

Nastavljajući našu borbu sa satanskim silama, draga braćo i sestre, prenosimo vam da će se sledeća molitvena litija ulicama ovoga grada održati u nedjelju 21. juna, jer zbog obmanjivačkih i ucjenjivačkih postupaka vrha vlasti u ovoj državi nijesmo uspjeli odraditi sveadministrativne procedure. Na čelu će joj, kao i uvijek, biti naše sveštenstvo.

I biće tako i nikako drugačije.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ELEKTROPRIVREDA DOBILA NOVI ROK DA RIJEŠI PROBLEM PRAŠINE

Mještani pljevaljskog naselja Komini i danas su se okupili na protestnom skupu kako bi upozorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.