ponedeljak , maj 10 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Savjet MZ Crljenice zahtijeva hitno rješavanje problema vodosnabdjevanja

Savjet MZ Crljenice zahtijeva hitno rješavanje problema vodosnabdjevanja

Predstavnici Mjesne zajednice Crljenice obratili su se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zahtjevom za rješavanje pitanja snabdjevanja vodom na ovom području.U zahtjevu navode da MZ Crljenice obuhvata pet velikih sela (Crljenice, Otilovići, Vijenac, Adrovići i Crni Vrh) sa 740 stanovnika.

-Stanovništvo MZ Crljenice, koja spada u grupu najnaseljenijih vangradskih područja opštine Pljevlja, ima dugogodišnji izuzetno veliki problem sa vodosnabdijevanjem pijaćom vodom, kako za potrebe stanovništva, tako i za potrebe napajanja stoke.Situacija je pogotovo teška u selima Crljenice (235 stanovnika), Vijenac (211 stanovnika) i Adrovići (51 stanovnik). Problem vodosnabdijevanja je riješen u selima Otilovići (199 stanovnika) i Crni Vrh (44 stanovnika). S obzirom na uvećanje broja stanovnika na teritoriji MZ Crljenice (zbog izgradnje većeg broja kuća – vikendica i privrednih objekata) u poslednjih 10-ak godina, taj problem je postao još veći i zahtijeva hitno rješavanje – kaže se u saopštenju Savjet MZ Crljenice . Godišnje se u MZ Crljenice odvozi oko 300 cisterni vode iz gradskog vodovoda, gdje Opština Pljevlja učestvuje sa 50 odsto u sufinansiranju po cisterni vode, gdje je prosječna cijena po cisterni vode oko 80 evra.

U saopštenju naglašavaju da za domaćinstva koja drže veći broj krupne i sitne stoke i koja izvezu godišnje i do 10 cisternih vode, to predstavlja izuzetno veliki izdatak.

Istim zahtjevom Savjet MZ Crljenice obratio se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  putem e-maila 25. februara 2021 godine, a od Zorice Đuranović, načelnice u Direkciji za upravljanje vodama, dobili su odgovor, koji prenosimo u cjelini:

„Zakonom o vodama ( „Sl.list RCG“, br.27/7 i „Sl.list CG“, br. 32/11, 48/15, 52/16 i 84/18 ) članom 48 definisano je kakvo može biti vodosnabdijevanje. Vodosnabdijevnje može biti javno i individualno vodosnabdijevanje.Jedinica lokalne samouprave dužna je da organizuje i obezbijedi javno vodosnabdijevanje na svojoj teritoriji za sva naselja veća od 200 stanovnika ili čija je prosječna godišnja potreba za vodom veća od 100 m3 /dan (1,16 l/s). Vodosnabdijevanje seoskih i drugih naselja ili njihovih djelova koji ne ispunjavaju gore navedene kriterijume, kao i vodosnabdijevanje jednog ili više korisnika, vrši se u skladu sa propisom jedinice lokalne samouprave (Odluka o vodosnabdijevanju seoskih i drugih naselja na teritoriji opštine Pljevlja)” – kazala je Đuranović .

Savjet MZ Crljenice napominje da su se više puta obraćali Opštini Pljevlja sa istim zahtjevom i da nikad nisu dobili konkretan odgovor.

-S obzirom da na teritoriji MZ Crljenice ne postoji izvor koji bi mogao zadovoljiti potrebe ukupnog stanovništva, mišljenja smo da je problem vodosnabdijevanja ove MZ moguće riješiti, priključenjem iste na gradski vodovod, s obzirom da se graniči sa gradskom zonom ili iz jezera Otilovići, koje se nalazi u neposrednoj blizini.Takođe, pojedini mještani o svom trošku su vršili dubinsko bušenje u putrazi za vodom, ali sve je bilo bezuspješno. Na osnovu svega navedenog, MZ Crljenice od Vas traži da u okviru svojih nadležnosti, a u saradnji sa Opštinom Pljevlja, preduzmete sve neophodne mjere i radnje kojima će se otpočeti rješavanje, te na kraju adekvatno i dugoročno riješiti, pitanje snabdijevanja vodom stanovništva ove mjesne zajednice. Mještani MZ Crljenice spremni su sa svoje strane dati određeni doprinos u riješavanju pitanja snabdijevanja vodom (učestvovati u radovima…) –  zaključuje se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Savjeta MZ Crljenice, Darko Gačević.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

NATASA-BAJCETA-ODT PLJEVLJA

Bajčeta:Zadrzavanje zbog napada na sluzbeno lice u vrsenju sluzbene duznosti i ugrozavanja sigurnosti

Zbog krivicnog djela napad na sluzbeno lice u vrsenju sluzbene duznosti izvrseno, dana 7.05.2021. godine, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *