sreda , 24 jula 2024
Početna / Život / SAVJETI ZA MODERNU I ZDRAVU KOSU

SAVJETI ZA MODERNU I ZDRAVU KOSU

kosaNije važno da li se spremaju za svečanost, kaficu sa prijateljima, ili provode uobičajen dan sa porodicom, žene vole da imaju lijepo oblikovanui i urednu frizuru, a poslednjih godina i muškarci sve više vode računa o frizurama i trendovima. Frizer Danko Lazarević, koji se već 12 godina bavi ovim poslom, kaže da je frizura odraz individualnosti, da mora isticati najbolje na licu, eventualno i skrenuti pažnju sa nedostataka.

Danko za sebe prvenstveno kaže da je samouk frizer, a onda dodaje da je završio Retken Akademiju u Beogradu. Godinama je obučavao frizere, 25 njegovih učenika uspješno se bavi frizerskim zanatom. Radio je i frizure za book za manekenke, a o njegovom radu čuli smo samo u superlativima od mušterija koje su se zatekle u salonu. Kao svaki mlad čovjek, nakon srednje škole razmišljao je čime bi volio da se bavi, i odlučio se za frizerski zanat, u šali dodaje – najviše zbog žena. Danas ovaj tridesetogodišnjak ima brojne stalne mušterije, zavrijedio je povjerenje i ugled, i što je najvažnije obezbijedio egzistenciju. Dankove mušterije su podjednako žene i muškarci, uglavnom od 15 do 40 godina. Iako radi šest dana u nedelji gotovo po cijeli dan, kaže da mu nije mnogo naporno jer voli svoj posao. Na pitanje koja je najskuplja usluga u salonu kaže da je to trajno ispravljanje kose keratinom, a onda i hemijsko ispravljanje kose.

Keratin – da ili ne?

Za jesenje i zimske dane, kada zbog padavina i vlage rijetko ko od nas može da održi lijepu frizuru, Danko preporučuje ispravljanje keratinom. U javnosti postoje oprečni stavovi o keratinu, o kancerogenim svojstvima ove materije, i baš zato Danko upozorava da treba voditi računa o keratinu koji koristi frizer.

-Keratin je prirodni sastav koji inače sadrži dlaka. Keratin može da se radi na svim tipovima kose. On hrani dlaku, a posle keratina koji ja koristim, možete odmah da se farbate, blajnhate, ili uvijate kosu ako želite. Vrlo je važno da keratin ne sadrži sulfate, paraben i formaldehid koji je izuteno kancerogen i koji sadrže mnogi keratini. Zbog toga, ja koristim skuplji keratin, koji ne sadrži ove supstance. Cijena keratina je od 70 do 100 evra, u zavisnosti od dužine kose. Hemijsko ispravljanje radi se isključivo na tamnoj kosi, ne preporučuje se na blajnhanu i plavu farbanu kosu jer dlaka puca, kosa se šteti i dolazi do opadanja. Ovaj tretman košta 60 evra – objašnjava Danko, dodajući da ima dosta mušterija koji se odlučuju na ispravljanje kose ovim metodama.

Farbanje kod kuće?

Na pitanje o čemu treba voditi računa ako se farbamo kod kuće, Danko kaže da je vrlo važno koristiti farbe bez amonijaka. Jeftinije farbe sadrže ovu kancerogenu materiju, vremenom se koža i korijen dlake zasite, može doći do alergija, oticanja, crvenila svraba, gušenja, a onda se ne smije koristiti nijedna farba. Farbe bez amonijaka su dosta skuplje, a onda farbanje košta gotovo kao kod frizera.Danko kaže da se boja očiju i tena mora imati u vidu prilikom izbora farbe.

ombre

Trendovi

-Za mlade preporučujem zlatne, bakarne, crvene i tople prirodne tonove koji su trenutno hit, kao i sjenčenje kose. Za starije, u zavisnosti od postotka sijedih, idealne boje su bebi plava, zlatna i boja meda. Ove zime u trendu su kratka kosa, lokne, pletenice, punđe, šiške – ističe Danko.

Maska za suvu i oštećenu kosu

Danko preporučuje korišćenje profesionalnih maski jer prodiru u dlaku i imaju dugoročniji efekat. Ipak, za sve one koji ne mogu da izdvoje novac za tretmane kod frizera, otkriva jednostavne trikove za zdraviju i njegovaniju kosu.

Pet kašika maslinovog ulja zagrijati da bude toplo i dodati dva umućena jaja. Smjesu nanijeti četkom, umotati kosu u plastičnu kesu i držati dvadesetak minuta. Isprati mlakom vodom, a potom šamponom oprati kosu. Trtman raditi dva, tri puta mjesečno.

Maska za masnu kosu

Za ovu masku potrebno je jedno žumance, jedna kašika meda, dvije kašike limunovog soka. Sastojke miješati dok se ne dobije kremasta smjesa, koju treba utrljati u tjeme glave, na suvu kosu, a zatim raščešljati po čitavoj kosi. Ostaviti da djeluje dvadesetak minuta, isprati toplom vodom, a potom šamponom oprati kosu.Tretman se preporučuje jednom do dva puta mjesečno.

Dubinsko pranje kod kuće

-Vremenom se na koži tjemena skupljaju naslage od farbanja, preparata za oblikovanje kose, pa čak i običnih šampona, raznih spoljnih uticaja, zagađenog vazduha, tvrde vode… Kosa se teže oblikuje i dolazi do opadanja, zato se preporučuje dubinsko pranje kose svakih mjesec do dva – kaže Danko.

Za one koji nisu u mogućnosti da priušte ovaj tretman, prporučuje „kućnu varijantu“.

Potreban je šampon za suvu, masnu kosu, šampon za perut, zatim hranljiva maska, alkoholno sirće, limun, morska so ili soda bikarbona. Neophodno je dva puta oprati kosu šamponom za masnu kosu u koji dodajemo sirće i limun (isti srazmjer). Zatim kosu treba oprati šamponom protiv peruti, u koji dodajemo sodu bikarbonu ili morsku so, srazmjerno količini šampona. Dva puta šamponirati kosu šamponom za suvu, oštećenu kosu, a zatim staviti masku i držati po uputstvu, eventualno koji minut duže. Kad prosušite kosu, možete naprskati pantenolom u spreju, da bi se oporavili krajevi koji su nešto suvlji nego nakon običnog pranja.

About Tanja Mladenovska

Pogledajte i

Ne možete da prestanete da jedete kada ste pod stresom

Jedenje pod stresom često je izazvano nekim nezdravim silama koje bismo željeli maknuti iz svojeg …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.