nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Evropska nedelja mobilnosti obilježena u Pljevljima

Evropska nedelja mobilnosti obilježena u Pljevljima

Poslednji dan ljeta 2019. u Pljevljima je obilježilo toplo vrijeme i priličan odziv odraslih i djece, na Trgu 13.jul, koji su vožnjom bicikla, rolera ili šetnjom ispratili sedmodnevnu manifestaciju „Evropska nedelja mobilnosti“, koja održavala od 16. do 22. septembra. U završnoj aktivnosti promovisanja pješačenja i vožnje bicikla danas je bila zatvorena za automobile Ulica kralja Petra.

Na Trgu je izveden prefomans pružanja prve pomoći u slučaju saobraćajne nezgode. Za tu priliku pored tri parkirana oldtajmera ekipa omladinaca iz Crvenog krsta prikazala je način pružanja prve pomoći.

Ove „Evropske nedelje mobilnosti“ naglasak se stavljao na sigurno pješačenje i vožnju bicikla, kao i na koristi koje oni imaju za naše zdravlje, životnu sredinu i stanje na bankovnok računu, navodi se u prospektu Manifestacije.

Opština Pljevlja je u centru grada postavila mobilijar za parkiranje bicikala. Danas je Turistička organizacija Pljevlja je na Trgu izložila promotivni materijal i omogućila građanima besplatnu vožnju biciklom. Najbolji promoter sedmodnevne akcije je direktorica pljevaljske TO Vanja Vukojičić koja je na posao dolazila biciklom.

Protekle nedelje Trg je ljepši za tri žardinjere, u kojima su zasađenje raznobojne hrizanteme, oivičene klupama za odmor.

Neki Pljevljaci su nedeljni dan proveli na terasama kafića u centru grada a drugi na svadbenim veseljima.

Ono što decenijama unazad predstavlja zanemarenost zelenih površina jeste maleni park na Trgu 13. Jul koji svaki kralj ljeta dočeka „spženo“ bez imalo zelene površine. Nelogično je da u parku postoji fontana a da niko ne priključi plastično crijevo i zalije livadicu u centru grada.

U 2018. godini u obilježavanju 2evropske nedelje mobilnosti“ učestvovalo je 2800 gradova. Ovogodišnja poruka je „Pješačite sa nama“.

Pljevlja biciklaBiciklaoldtajmeriParking za biciklaPark na TrguŽardinjereUl. kralja Petrakafić u kralja Petra

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Dželatović: Nemamo više pravo da ćutimo o zločinima nad Srbima

„SRPSKO SRCE JOHANOVO“ VESELINA DŽELETOVIĆA ZAVRIJEDILO OGROMNU PAŽNJU PLJEVLJAKA U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.