subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Selo kao spas za vrijeme korone

Selo kao spas za vrijeme korone

Mladi, obrazovani, sa stalnim državnim zaposlenjem, odlučili su da uzgajaju zdravu hranu za porodicu, a višak da plasiraju na tržištu. Oboje su mašinski inženjeri, Božidarka i Mile Dragaš, već osam godina na porodičnom imanju u selu Ljući u plasteničkoj proizvodnji uzgajaju kvalitetne paprike i paradajz, kao i rasad ovog povrća i cvijeća.  S obzirom na dobre uslove i potražnju proširili su proizvodne kapacitete i već razmišljaju da zaposle jednog radnika. Njihova ljubav prema prirodi, selu, biljkama i organskoj hrani pretočena je u povrtlastvo.

Božidarka je nakon završenog fakulteta dobila posao u Direkciji za izgradnju i investicije, dok je Mile šest godina tražio zaposlenje, i radi u Lovćen osiguranju. Studirali su u Čačku,  gdje je započela njihova ljubavna priča, koja je krunisana brakom. Ponosni su na kćerku Jovanu i sina Mihaila koji im pomažu u poslovima oko uzgoja povrća. Božidarka, rođena Kuburović, živjela je u gradu, ali je odlazila u očevo selo Vijenac,  gdje je  zavoljela prirodu i naučila da radi. Smatra da je ljubav prema selu opredjeljujući faktor za ovaj posao, ali nadasve i njihov konstantan rad i zalaganje. Ističe da za svoju porodicu želi i zdravu hranu a to zahtjeva rad. Kaže da ne razumije ljude koji imaju selo, sve uslove, a ne žele da obrađuju svoje imanje već rade za drugoga.

Porodica Dragas plaastenici 1

-Dok je Mile čekao posao, u skladu sa finansijskim mogućnostima, i sopstvenim snagama krenuli smo sa jednim plastenikom od 100 kvadrata, gdje smo zasadili oko 2.000 struka paprika. Za plasman nismo imali problema. Sve prodamo od kuće, po preporuci. Kupci najčešće dolaze, ali i mi dostavljamo na kućnu adresu – priča Božidarka i dodaje da su kasnije proširili plastenike, pa danas imaju tri plastenika po 240 kvadrata.U plastenicima sve je uredno i precizno. O svemu vode računa: navodnjavanje kap po kap, stalno provjetravanje,  a stalni kupci kao i novi koji se pojavljuju, dokaz su da njihov rad nije uzaludan jer plasiraju samo kvalitetne prozvode.

plastenici 3

-Imamo podršku Ministarstva poljoprivrede, kao i Opštine, jer smo registrovali domaćinstvo pa ostvarujemo subvencije za plastenike kao i za povrće. Imamo pomoć i od rodbine i prijatelja – kaže Božidarka. Po njenim riječima potreban je veliki rad ali i stalno ulaganje.

Mihailo dragas plastenici 2

-Iako smo zaposleni, sve stižemo. Pored posla i nađemo vremena i za druženja sa prijateljima, i za odmor na moru. Do prošle godine živjeli smo u našem stanu u Pljevljima, ali od pojave korona virusa stalno smo na selu. Ljuća je samo šest kilometara od grada. Za vrijeme pandemije selo nam je dobro došlo. Mnogo smo rasterećeniji kada imamo obaveza u plasteniku, okruženi prirodom i u porodičnom okruženju. Kada djeca idu u školu ustajemo u pola šest, završimo obaveze u plasteniku, krećemo na posao, a djeca u školu.Nakon posla dolazili bi opet u Ljuću, a sad nam je lakše jer smo stalno ovde – naglašava Božidarka. U plasteniku posla imaju od februra do decembra.

plastenici 8

plastebnci 7

Godinama su  kupovali rasad ali su shvatili, kaže Božidarka, da je bolje kada oni proizvode jer kupuju kvalitetna hibridna sjemena. Tako su počeli proizvodnju rasada paprike i paradajza, za prodaju ali i za sebe, a od prošle godine i rasade cvijeća. Ovim vrijednim  ljudima nisu samo plastenici za primer već i dvorište ukrašeno cvijećem koje predstavlja pravu oazu ljepote u kojem uživaju sa porodicom i prijateljima.

bozidraka cvijece

bozidarka cvijece 2

-Planirali smo ove godine da zasadimo oko 7 hiljada struka paprike (somborke) i oko 100 struka paradajza. Prošle smo godine plasirali oko pet tona paprike i paradajza po cijeni od 1 evro. Ovaj posao nosi i određeni rizik. Tako kada su mrazevi moramo da u dupliramo plastenike, a imamo i grijanje. Po lejama stavljamo agro folije – objašnjava Božidarka. Dosta je sa suprugom naučila o ovom poslu ali kaže da su mladi manje zainteresovani. Planiraju da zaposle jednog radnika ako bude zainteresovanih.

Da se sve mogu da postignu uz dobru organizaciju i rad, dokaz su Božidarka i Mile, koji su pored obaveza na poslu, na imanju i porodici, stigli i da nastave master studije na Mašinskom fakultetu, gdje im je ostao još master rad.

S.Z.

 

Tekst objavljen u „Pljevaljskim novinama“ 15. maja 2021. g.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.