sreda , 28 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Seosko domaćinstvo „Popović“ : Odmor za dušu i turistički potencijal

Seosko domaćinstvo „Popović“ : Odmor za dušu i turistički potencijal

Blaženstvo iskonskog mira, nabujali potoci, lagan vazduh koji nadima pluća, uređene livade i ograde krajem zime, veseli cvrkut ptica. Na prvi pogled vidi se da je velika ljubav utkana u svaki dio dvorišta i objekata na seoskom domaćinstvu „Popović“ u Hoćevini, udaljenom 15 km od grada. Bez grandioznih građevina, sve je prilagođeno da istakne ljepotu prirode, drveni bungalovi, drveni mostić preko bistre rijeke, bijela stabla breze, ukrštanje listopadne i zimzelene šume, niz padina i nizija u podnožiju planinskih vrhova plijene svakog posjetioca. Srdačni i nadasve, gostoljubivi domaćini Blažo (60) i Verica (59) Popović, iako nisu rođeni u ovom selu postali su odavno njegovi zaljubljenici. Blažo je rođen u Kakmužima, kasnije sa porodicom preselio je u Boljaniće, a Hoćevinom i njenom netaknutom prirodom bio je oduševljen još odmalena dolazeći kod strica gdje je provodio školske raspuste.

-Otac je imao četiri brata i nakon podjele imanja u Kakmužima koje je rasparčano kupili smo imanje u Boljanićima, a stric u Hoćevini. Danas ja i Verica ovde imamo jedan hektar na kome smo napravili vikendicu. Kada je Mišo, moj brat od strica, shvatio da želim da kupim imanje u Hoćevini poklonio mi je dio gdje sam napravio vikendicu – priča Blažo, koji je radio kao mašin bravar u Rudniku uglja do 2010. godine, od kada je u penziji. Avanturističkog je duha i mnogo vremena provodi u prirodi, a posjeduje dva džipa sa kojima je dosta proputovao i mnogo prirodnih ljepota obišao. Tako Blaža i Vericu posjećuju Blažovi prijatelji sa džip relija, ne samo iz Pljevalja, već i širom Crne Gore i Srbije. Sa suprugom Vericom, profesoricom srpskog jezika i književnosti u Srednjoj stručnoj školi, u harmoničnom je braku 35 godina. Verica je rođena u Pljevljima, i prije udaje nije živjela na selu. Zavoljela je selo kao i Blažo i danas svaki vikend provode u Hoćevini, zaseoku Rijeka, u kojem danas tri domaćinstva bitišu. Imaju kuću u Baru i vole more, ali u zdravini i ljepotama Hoćevine provode najviše vremena, izuzev zime.

Verica i Blazo

– Počeli smo 2004 . godine da gradimo vikendicu od 36 kvadrata koju smo završili za mjesec. Mislili smo da to bude mjesto za našu dušu, gdje ćemo odmarati i provoditi slobodno vrijeme sa prijateljima. Volimo druženje, da ugostimo i dočekamo goste. Nema ništa ljepše nego kada ujutru poranim i pijem kafu, naročito u proljeće, u dvorištu uz cvrkut ptica i žubor rijeke, zrake sunca koji tek probijaju. Pogled kao sa razglednice – ističe Verica i dodaje da su malo po malo gradeći i sređujući na imanju shvatili da bi mogli da naprave idealno mjesto gdje će osim njih i njihovih prijatelja moći da uživaju i turisti. Tako su napravili bungalove, pored vikendice, i u ponudi imaju 10 ležajeva. Na divnom mjestu, ušuškani, od drveta, opremljeni drvenim krevetima, ručno rađenim prekrivačima, komfornim kupatilima. U dvorištu ozidano ognjište za kotlić, pekara i sušara za meso i voće. Popovići su registrovali domaćinstvo 2019. godine, a kategorisani su u prošloj godini, gdje su, od moguće tri, dobili dvije zvezdice. Iako je mala udaljenost od grada, makadamski dio puta od tri kilometra, do imanja Popovića je u lošem stanju. Pandemija korona virusa u prošloj godini spriječila je planove Popovića. Verica i Blažo se nadaju da će ove godine turisti uživati u njihovom domaćinstvu. Verica na kraju školske godine za svoje učenike maturante, kojima je razredna, organizuje cjelodnevno druženje u miru i ljepoti seoskog pejzaža Hoćevine.

vikendica Popovici

prijatelji sa dzip relija Popovici

– Ovdje vikendom punim baterije, tako da u ponedeljak spremna i rasterećena dođem u školu. Dovodim ovde i učenike kojima sam razredna kada maturiraju. Uživamo u veseloj atmosferi uz muziku i posluženje – ističe Verica.

bungalov Popovici

bungalov 2 Popovici

Verica je naučila da sije povrće uz pomoć jetrve. U vrtu i plasteniku Verica i Blažo uzgajaju povrće za svoje potrebe: krompir, papriku, paradajz, krastavac, luk… Na porodičnom imanju od 5 ha u Boljanićima ovi vrijedni ljudi sakupili su prošle godine oko 4 tone šljive, a rakiju su pekli u Hoćevini. Verica kaže da je oduvijek voljela da kuva. U ponudi za turiste, kada su u pitanju gastronomski specijaliteti, Popovići nude tradicionalna jela: pite, pogače, kačamak, cicvaru, sarmu, mantije, domaće starinske kolače, domaće sokove, čajeve… Blažo je majstor za gulaš, sač, a Verica za ostale specijalitete.

izvor Zmajevac

-Kuhinju smo započeli i ona će uskoro biti gotova. Tako da će naši gosti imati mogućnost i sami da ovdje spremaju hranu – kaže Verica. Blažo objašnjava da će za goste omogućiti obilazak ne samo ovog sela, u kojem ima mnogo šta da se vidi: rijeka Voloder, 11 izvora, među kojima se izdvaja Zmajevac u neposrednoj blizini domaćinstva „Popović“, već i Ljubišnje, okolnih sela, Otilovićkog jezera, meandera Ćehotine… Prirodne ljepote sela u našoj opštini nisu dovoljno predstavljene tako da ni sugrađani još nisu svjesni šta imamo u neposrednoj blizini. Seosko domaćinstvo „Popović“ je nastalo kao sjećanje na bezbrižne dane djetinjstva i najljepši način za druženje i odmor. Blažo i Verica ne sumnjaju da će onaj ko jednom osjeti radost odmora u prirodi i okusi domaću hranu znati da cijeni prednosti koje priroda nudi čovjeku.

S.Z.

Tekst objavljen u „Pljevaljskim novinama“  15. marta 2021. g.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DOO „Vodovod“: Obavještenje o prekidu vodosnabdijevanja potrošača

Zbog izvođenja radova na otklanjanju kvara na vodovodnoj mreži, dana 27.09.2022. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.