četvrtak , 23 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Sjećanje na Pljevljaka junaka Peđu Leovca

Sjećanje na Pljevljaka junaka Peđu Leovca

Danas je 21 godina od kada je poginuo, na Košarama, oficir Vojske Jugoslavije Pljevljak Predrag Peđa Leovac (24),  braneći Saveznu republiku Jugoslaviju, u čijem sastavu su bile Srbija i Crna Gora. Danas je emitovana emisija o Peđinom životu „Najbolji među nama“, TVIN4S, u kojoj su o njemu govoril kolege iz klase Predrag Bulić i Milovan Svrkota, nadređeni u VJ,otac Mile i brat Pavle. Peđini saborci kažu da je Peđa  izdanak junaštva i primjer patriotizma. Kažu da su sklopili  dogovor da će dobrovoljno ići u Treću armiju  i braniti zemlju.

Peđa je postrdao u jurišu na Košarama 14. aprila 1999. godine.

Bio je ranjen na Svetu Petku (27. oktobra) 1998. godine, kazao je njegov otac  Mile prisjećajući da je molio njegove drugove da utiču na Peđu da ne ide nazad na položaj dok ne ozdravi od ranjavanja a on mu je dogovorio „Ja samo položio zakletvu da ću braniti državi i narod i idem među svoje saborce“. Peđin brat Pavle Leovac rekao je da je najteži momenat za porodicu nakon Peđine pogibije bio skidanje ploče sa njegovim imenom sa karaule na Šulima, koja je nosila Peđino ime, posle refenduma u CG.  Peđa Leovac danas se ne žali, on se slavi, žale ga njegovi roditelji, kazao jeDuško Šljivančanin, komandant 53.graničnog bataljona.

Tropar o čovjeku u danima zvjeri, divni i dični sin CG i Srbije koji je znao da je život vrijedan onoliko koliko ga imaš za šta vrijednije od života dati. Život dao za najskuplju srpsku riječ, postajući i sam jedna od najskupljih srpskih riječi koja se izgovara u molitvi, plaču, pjesmi i zakletvi – poruka je emisije o Peđi Leovcu.

About Vela Mickovic

Pogledajte i

Kvalitet vazduha u aprilu u Pljevljima značajno bolji u poređenju sa prethodnim mjesecima

U odnosu na praćene parametre kvaliteta vazduha tokom aprila, u Pljevljima je registrovan značajno bolji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.