ponedeljak , 25 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Složnim radom i dobrim kvalitetom mesa postigli dobre rezultate

Složnim radom i dobrim kvalitetom mesa postigli dobre rezultate

Složnim radom i dobrim kvalitetom mesa postigli dobre rezultate
Pečenjara „Bratić“ kvalitetom čuvena u čitavom Podrinju
Iako su nakon 1995. godine, po potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, bili prisiljeni da sa Ilidže dođu u Novo Goražde, porodica Bratić uspjela je da stvori ozbiljno domaćinstvo na kome se nalazi farma za tov svinja, mesnica, pečenjara i gril. Dolaskom u Novo Goražde nisu imali svoje zemljište ali upornim i složnim porodičnim radom danas su najpoznatiji proizvođači i distributeri svinjskog mesa u Gornjem Podrinju. U ovoj sedmočlanoj porodici ne skrivaju da je, uz složan rad, presudan uslov za uspjeh bio dobar kvalitet svinjskog mesa koji je doveo brojne kupce ne samo sa područja opština Goražde, Foča, Čajniče, već sa područja i pljevaljske opštine.


-Tokom 2000. godine smo pokrenuli mini farmu svinja i krenuli u posao. Tada nismo imali svoje zemljište i početak je bio težak. Naravno išli smo korak po korak i posao se polako i sigurno širio, kaže Aleksandra Bratić koja trenutno vodi ovo porodično preduzeće.
Aleksandra priča da su svi iz kuće složno radili, a suprug Neno dodatno je bio uposlen i u kuću je donosio zaradu.
-U 2003. godini izgradili smo kuću i u okviru kuće poslovni prostor od 25 kvadrata. Potom smo odlučili da otvorimo u tom poslovnom prostoru mesnicu. Krenuli smo sa izgradnjom novih objekata za svinje, izgradnjom klanice a 2008. godine otvoren je gril, kaže Aleksandra i pojašnjava da su njoj i suprugu veliku pomoć pružile njihove četiri kćerke, od kojih su tri već završile fakultete a jedna je na studijama.
Kaže da se u posao polako uključuje i njihov dvanaestogodišnji sin, a posebno ističe veliko zadovoljstvo što su od jedne kćerke dobili i unuka.


O nekadašnjem životu u sarajevskom naselju Ilidža ostale su samo uspomene a Bratići kroz šalu kažu da u godinama prije rata nisu ni sanjali kojim će se poslom baviti.
-Dok sam živio na Ilidži nisam ni pomišljao da se jednog dana mogu baviti ovim poslom. Međutim, u životu je sve moguće. Ovde nismo imali imovinu a sada smo stvorili jedno ozbiljno porodično preduzeće. Ovaj nam posao nije donio neko veliko materijalno bogatstvo ali nam je omogućio častan i pošten život, kaže Neno Bratić.
-Kvalitetno meso, domaće proizvodnje, otvorilo nam je svuda vrata. Kupci vole da prvo vide živu svinju a potom da dobiju meso, kaže Neno i dodaje da u poslednje vrijeme usled raseljavanja stanovništva sa područja Novog Goražda posao održava isključivo zahvaljujući kupcima iz susjednih opština.
Kada je u pitanju mesnica i pečenjara „Bratić“ za iste se zna od Pljevalja do Višegrada, kao i od Gacka preko Foče do Rogatice. U samoj pečenjari smo čuli i priču o Pljevljacima, koji su ovog ljeta bili na jagnjadi na Vučijoj luci, ali su u prolazu u ovoj pečenjari poručili prase a potom otišli na jagnjadu.

Text objavljen u Pljevaljskim novinama

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Održana konferencija za medije menadžmenta Vodovoda o teškoj finansijskoj situaciji u preduzeću

Menadžment lokalnog preduzeća „Vodovod“ je u sali Skupštine opštine Pljevlja organizovao pres na kome su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.