ponedeljak , 22 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / SNP: „DPS patentira novu građevinsku metodlogiju – grade kuću od krova prema temeljima“

SNP: „DPS patentira novu građevinsku metodlogiju – grade kuću od krova prema temeljima“

Nelegitimni predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić je, najavljujući predizbornu kampanju DPS-a i sebe lično za lokalne izbore početkom naredne godine, još jednom pokazao da mu je jedino stalo do jeftinog politikantstva i samoreklamerstva.

U pripremi političkog terena sumirao je sve što je rađeno u prethodnom periodu, kao i ono što bi trebalo da uslijedi u predizbornoj 2017. godini, bez obzira ko je bio investitor tih projekta.

Tako je sve što je u Pljevljima urađeno od strane državnih organa i ministarstava, donatorskih investicija, ulaganja i sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj besprizorno stavio na konto svojih zasluga.

I Đačić i DPS su zaboravili jednu „sitnicu“ – da navedu koji su to projekti realizovani iz lokalnog budžeta ili uz njegovo učešće. Potpuno logično, jer bi se kapitalne investicije lokalne samouprave svele na tri muzička hepeninga na Trgu „13. Juli“ – Dan nezavisnosti, Dan državnosti i doček  Gregorijanske nove godine, mada bi cifre pokazale koliko su izdašni bili u ulaganjima u proslave, naočigled ekonomskog, socijalnog, infrastrukturnog i ekološkog posrnuća ove Pljevalja.

Svoj podanički odnos prema centralnoj vlasti, lokalna uprava i parlamentarna većina javno su manifestovale na decembarskom zasjedanju Skupštine opštine Pljevlja kada je trebalo donijeti Odluku ili bar otpočeti aktivnosti na uvođenju ekološke takse kao prihoda lokalnog budžeta, radi rješavanja nagomilanih ekoloških problema.

Pravo pitanje za građane Pljevalja jeste da li su na lokalnim izborima u maju 2014. godine dali mandat odborničkoj većini i lokalnoj upravi da prihode lokalnog budžeta ponuđene Zakonom o zaštiti životne sredine na ovakav način ignorišu, štiteći interese nekih drugih sredina i privatnog kapitala u pojedinim kompanijama.

U providnom, pa čak i tragikomičnom pokušaju da se prikrije lokalna crna investiciona rupa od kada su na vlasti Đačić i njegovi saradnici, u budžetu za 2017. godinu planirali su poziciju od 350 hiljada evra, koja se, kako kažu, odnosi na adaptaciju pješačke zone koja obuhvata ulice Kralja Petra, Tršove i Trg Patrijarha Varnave.

Nije lako objasniti ovu građevinsko-infrastrukturnu vratolomiju, ali pošto je riječ o novcu svih građana, to se svakako mora učiniti. Naime, Direkcija javnih radova Crne Gore finansirala je sa 63 hiljade eura Projekat rekonstrukcije pomenutih ulica, koji se nalazi na reviziji. Njime je predviđena potpuna rekonstrukcija vodovodne, kanalizacione, elektro, mreže za prenos toplotne energije, kao i svih drugih podzemnih instalacija i sistema, naravno na kraju i završni radovi na saobraćajnicama sa sadnjom novih drvoreda.

Međutim, u glavama lokalnih upravljača, predvođenih nelegitimnim predsjednikom Opštine Đačićem, stvari su okrenute naglavačke. Prvo će biti urađeno ono što po prirodnim i građevinskim standardima slijedi na kraju – uradiće se završni radovi na adaptaciji ovih ulica, jer se gospodi iz lokalne uprave žuri, a prethodne faze biće preskočene. Tako će, zarad šminke pred lokalne izbore, 350 hiljada eura poreskih obveznika utrošiti na politički marketing, odnosno adaptaciju ulica u centru grada, dok će većina projektom predviđenih poslova na rekonstrukciji biti ostavljena za neko drugo vrjeme, kada će silom prilika ono što oni planiraju da urade morati biti uništeno.

Zašto trošiti novac radi rušenja postojećih ivičnjaka i trotoara, struganja asfaltnih površina i uklanjanja drveća da bi se postavili novi i kvalitetniji, ako to sve koliko sjutra mora biti uništeno kako bi se uradila puna rekonstrukcija pomenutih saobraćajnica?

Očito je da gospoda iz lokalne vlasti, predvođena DPS-om, zarad predizborne kampanje patentiraju novu građevinsku metodlogiju – grade kuću počev od krova prema temeljima. I to bi možda moglo biti shvaćeno kada bi se igrali svojim novcem, u suprotnom debelo se zalazi u zonu zloupotreba.

SOCIJALISTIČKA NARODNA PARTIJA CRNE GORE

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.