nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Politika / SNP: Predlog odluke o posebnoj naknadi za unapređenje i zaštitu životne sredine

SNP: Predlog odluke o posebnoj naknadi za unapređenje i zaštitu životne sredine

Socijalistička narodna partija predložila je za predstojeće zasjedanje Skupštine opštine Pljevlja Predlog odluke o posebnoj naknadi za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Usvajanjem ove Odluke stvorila bi se, u skladu sa postojećom pravnom regulativom, a posebno novim Zakonom o životnoj sredini, mogućnost da Opština Pljevlja bar djelimično valorizuje enormnu devastaciju ukupne biosfere koja je posledica eksploatacije obnovljivih i neobnovljivih prirodnih resursa na njenoj teritoriji, dok bi sredstva pribavljena po osnovama sadržanim u samom aktu bila isključivo namjenski korišćena.

SNP je, podnoseći ovaj predlog odbornicima na usvajanje, imala u vidu činjenicu da su Pljevlja najzagađeniji grad u Crnoj Gori i okruženju u kom su ugroženi svi segmenti životne sredine – zemljište, vazduh, voda i šume, a samim tim i kompletno stanovništvo. Najveći uzročnici tog zagađenja su kompanije koje vrše eksploataciju prirodnih resursa devastirajući prirodu i stvarajući razne vrste i enormne količine industrijskog i opasnog otpada na otvorenim površinama.

Opština Pljevlja je i do sada u više navrata na predlog SNP-a pokušavala da uvede ovu vrstu sopstvenog prihoda, rukovodeći se opšteprihvaćenim principom „zagađivač plaća“, ali su takve odluke opštine obustavljane odlukama Vlade Crne Gore i poništavane aktima Ustavnog suda Crne Gore na predlog kako same Vlade, tako i kompanija koje su bile obavezane na plaćanje naknade za zagađivanje životne sredine. Tako su Pljevlja i Pljevljaci već decenijama uskraćeni za značajna finansijska sredstva, a zagađivači oslobođeni od dažbina koje se podrazumijevaju u svim demokratskim i pravno uređenim zemljama.

Predlog odluke koji smo predložili predstavlja priliku da ova sredina stekne mogućnost da krene sa dna do kojeg je došla zahvaljujući decenijskoj politici koja je imala za cilj što jeftiniju eksploataciju resursa sa ovog područja bez namjere da se bar jedan dio novostvorene vrijednosti povrati i time nadoknadi nastala šteta i poboljšaju uslovi života i rada lokalnog stanovništva.

SNP očekuje da će predložena Odluka o posebnoj naknadi za unapređenje i zaštitu životne sredine biti usvojena konsenzusom svih odbornika na predstojećoj sjednici Skupštine opštine. Takvim potezom bi svi politički subjekti pokazali svoju odgovornost i brigu za budućnost Pljevalja i stali u zaštitu kako sopstvenu tako i svih sugrađana. Jednoglasno usvajanje ove Odluke prestavljalo bi i nesumnjiv argument da Vlada Crne Gore da saglasnost na njenu primjenu, čime bi se automatski stekli uslovi da se značajna finansijska sredstva počnu ulagati u poboljšanje uslova života i rada na kompletnom urbanom i seoskom području opštine Pljevlja.

Odbijanje ili glasanje protiv ove odluke znači preuzimanje na sebe odgovornosti za dalje propadanje i još veći sunovrat ove sredine. U krajnjem, ovo je prilika da odbornici pokažu u kojoj mjeri su zastupnici interesa građana i u kojoj mjeri su slobodni da odlučuju po svojoj savjesti i ubjeđenju.

SNP  hoće da vjeruje da Skupštinu opštine Pljevlja sačinjavaju iskreni Pljevljaci kojima je prioritet napredak i prosperitet ove sredine i svih njenih građana, a ne nikakvi drugi interesi.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Čestitka za Ramazanski Bajram

Dragi gradjani, pripadnici islamske vjere, Upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom velikog praznika ramazanskog Bajrama.Praznik koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.