ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / SO Pljevlja u nove fasade uložila blizu milion eura

SO Pljevlja u nove fasade uložila blizu milion eura

UNDP je u poslove na poboljšanju energentske efikasnosti uložio 60.000 eura, lokalna uprava učestvuje sa 50 odsto, a učešće građana je takođe 50 odsto, pojašnjava potpredsjednik opštine Nenad Rubežić

Ukoliko vrijeme posluži i ako se nastavi sa sadašnjom dinamikom radova ove godine će se u Pljevljima u zamjenu fasada na stambenim zgradama uložiti oko milion eura. Kako je u izjavi za „Dan“ kazao potpredsjednik opštine Nenad Rubežić trenutna dinamika radova je dobra i on se nada da će ugovoreni poslovi na zamjeni fasada i postavljanju bravarije biti uspješno privedeni kraju.

”LOKALNA UPRAVA RADI NA POBOLJŠANJU ENERGETSKE EFIKASNOSTI U STAMBENIM ZGRADAMA, ZAVRŠETAK RADOVA ZAVISIĆE OD VREMENSKIH PRILIKA

Rubežić kaže da i u ovom poslu, kao i u svakom drugom, problem je što su izvođači radova kasno uvedeni u posao ili isti nisu bili spremni da na vrijeme počnu sa radovima.

Imamo dva ugovora sa firmom „Tehno-gradnja“ i očekujemo da ti poslovi budu privedeni kraju. Ako vremenske prilike dozvole svi započeti radovi biće privedeni kraju. Inače, opštinska uprava je uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), uložila u ove poslove više od pola miliona eura – kaže Rubežić.

Rubežić pojašava da je UNDP-i u poslove na poboljšanju energentske efikasnosti uložio 60.000 eura, a lokalna uprava učestvuje sa 50 odsto od ukupne vrijednosti radova.

– Kada uračunamo i učešće građana, koje je 50 odsto, onda će ukupna vrijednost radova biti blizu milion eura – naglašava Rubežić i dodaje da pored ovog ugovora postoji i ugovor koji je sa „Tehno-gradnjom“ potpisan prošle godine vrijedan 180.000 eura i usled rasta cijena uvećan je u odnosu na prošlu godinu za 20 odsto. Rubežić ipak ističe da je najbitnije da se poslovi urade kvalitetno i u ugovirenom roku privedu kraju.

Na radovima angažovani radnici iz Azije

Poslednjih dana na više lokacija u gradu primjećene su značajne aktivnosti na postavljanju novih fasada na stambenim objektima. Projekat nailazi na pohvale građana Pljevalja koji su sa druge strane iznenađeni što, kako sitiču, radove na novim fasadama obavljaju radnici iz azijskih zemalja, koji su angažovani od strane izvođača radova. Angažovanje radnika iz inostranstva govori da u Pljevljima možda nema dovoljno potrebne radne snage ili je možda ona skuplja od one koji dolaze iz azijskih zemalja.

Podsjećamo, početkom 2021. godine, između Opštine Pljevlja i UNDP-a potpisan je Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na realizaciju modela subvencionisanja mjera za povećanje energetske efikasnosti u stambenom sektoru opštine Pljevlja,a u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta za upravljanje projektima održive energije i klime i smanjenje zagađenja vazduha u opštini Pljevlja“. Cilj je povećanje energetske efikasnosti individualnog i kolektivnog sektora stanovanja, promovisanje upotrebe ekološki prihvatljivih energenata za grijanje, te korišćenje sistema grijanja sa većim stepenom iskorišćenja energenata. Krajem 2021. godine Skupština opštine Pljevlja dala je saglasnosti o realizaciji projeka za unapređenje energetske efikasnosti.

Inače, u okviru ovog projekata lokalna uprava finsira i zamjenu fasada na deset objekata koji se toplotnom energijom snabdijevaju iz Toplane u Skerlićevoj ulici

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Konkurs za ucesnike Inzenjerske skole u Pljevljima

NVO “Korak sa naukom”KSAN poziva sve zainteresivane ucenike da se prijave na konkurs za besplatnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.