nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Spajić: Zaduženje nepotrebno, deficit nikad niži

Spajić: Zaduženje nepotrebno, deficit nikad niži

Nakon usvojenog tehničkog budžeta, Vlada planira da pred Parlament izađe i sa suštinskim za kraj jula. Bivši ministar finansija Milojko Spajić za TVCG kaže da nakon onoga što su ostavili iza sebe nije potrebno ni razmišljati o suštinskom rebalansu, ali ni o novom zaduženju. U prilog tome, kaže Spajić, stoje brojke koje je aktuelni Aleksandar Damjanović objavio za prvi kvartal.

Umjesto uobičajenog mahanja zastavama, ovih dana svjedočimo mahanju podacima o stanju državne kase. Proračun je da imamo manje novca nego što smo mislili.

Aleksandar Damjanović najavio je rebalans budžeta krajem jula.

Da je suštinski rebalans nepotreban smatra bivši ministar finansija Milojko Spajić, što, kaže, dokazuju brojke.

„Da govore činjenice, Ministarstvo finansija je objavilo oficijalne podatke, deficit od 0,7 posto za četiri mjeseca, tri posto prošle godine“, navodi Spajić.

I dok Damjanović najavaljuje novo zaduženje kako bismo pregurali godinu, Spajić tvrdi da ni to nije potrebno.

„Za prva četiri mjeseca prihoda 70 miliona više nego što smo planirali, ne vidim potrebu za suštinskim rebalansom i dodatnim zaduživanjem, ako se sjećate mi smo u zakonu u budžetu rekli da ćemo se zadužiti 70 miliona na za amandmane većine i nema potrebe za rebalansom i za zaduživanjem“, kaže Spajić.

Najavu za zaduženje kod Međunarodnog monetarnog fonda, Spajić ocjenjuje kao najlakši potez, za koji, kaže, nije potreban poseban angažman.

„Znate šta će MMF da traži? Smanjenje plata i penzija, da deficit dobro stoji 0,7 posto, istorijski minimum. Nikad tako nizak deficit nismo imali u istoriji“, napominje Spajić.

Upravo je deficit prije dva dana bio sporan na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

„Oni mogu da ga predstavljaju kako hoće, brojke su za nama – deficit 76 posto manji od planiranog, nismo ga planirali prije 10 godina, nego prije 5-6 mjeseci, prihodi su dobri“, ističe Spajić.

Izvor : rtcg.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG -Prosječan račun za mart 34,76 eura

Domaćinstva su u martu 2024. godine potrošila 126.219.420 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 4,22 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.