ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / SPC: Treba sačuvati i ispoštovati narodnu volju

SPC: Treba sačuvati i ispoštovati narodnu volju

Zbog nepravdi koje i danas trpimo od ostataka bivšeg režima ne vidimo rješenje postojećih društvenih problema u povratku bivše vlasti, pa ni kroz podršku nekoj manjinskoj vladi

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Poslije bratskog savjetovanja i razmatranja trenutnog položaja Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, mi njeni arhijereji kojima je povjerena arhipastirska služba na području Crne Gore obraćamo se vjernom narodu i vaskolikoj javnosti našim zajedničkim saopštenjem:

Dužni smo podsjetiti naš blagočestivi narod da borba za slobodu vjere još nije završena i da Srpska Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori decenijama trpi gnusne klevete i nepravde od strane bivšeg režima čiji politički predstavnici i poslije poraza na izborima 30. avgusta 2020. godine, šire mržnju i netrpeljivost protiv naše Crkve. Zbog nepravdi koje i danas trpimo od ostataka bivšeg režima ne vidimo rješenje postojećih društvenih problema u povratku bivše vlasti, pa ni kroz podršku nekoj manjinskoj vladi. Kako će, draga braćo i sestre, rješavati nagomilane društvene probleme i primjenjivati civilizacijske standarde oni što svaki čas prijete novim progonom Crkve, deportacijama sveštenstva i otimanjem svetinja!? Primjećujete li kako ovih dana krotko i umiljato nude danajske darove narodu Crne Gore koji je upravo od njih branio svoje svetinje?
Pobjeda nad prethodnim bogobornim režimom 30. avgusta 2020. nije
donijela rješenje svih problema u društvu, ali zato ona jeste velika
demokratska prekretnica. Stoga je, uvjereni smo, treba sačuvati i ispoštovati narodnu volju. Dobar cilj može se postići samo dobrim sredstvima. Nije nam namjera da kočimo društvene procese i u tom smislu očekujemo da će političari pobjednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rješenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom ubrzo potpisati
temeljni ugovor. Tako bi se doprinijelo smirivanju tenzija u Crnoj Gori i postigla ravnopravnost svih vjera u našoj državi.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije
Episkop mileševski Atanasije
Episkop budimljansko-nikšićki Metodije
Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mještani Šula najavili blokadu puta prema Pljevljima ako Opština ne riješi problem prevoza

Naselje je nekada brojalo oko dvije hiljade stanovnika, a danas s okolnim selima oko četiri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.