ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Sputnjik V stiže naredne sedmice

Sputnjik V stiže naredne sedmice

Nekoliko desetina hiljada doza ruske vakcine Sputnjik V trebalo bi da stigne u Crnu Goru iz Rusije tokom naredne sedmice.

To je “Vijestima” kazao član pregovaračkog tima za nabavku te vakcine Sergej Boljević. On je rekao da će u kontingentu biti više od 10.000 doza, vjerovatno 20.000 ili 30.000 hiljada.

U Crnu Goru do sada je stiglo 10.000 od 50.000 dogovorenih doza ruske vakcine, a Boljević je kazao da isporuka kasni zbog tehničkih pitanja.

Govoreći o početku proizvodnje Sputnjik V u susjednoj Srbiji, član pregovaračkog tima kazao je da bi bilo daleko pametnije u narednom periodu nabavljati vakcine direktno od Instituta za virusologiju, serume i vakcine “Torlak”, te da će u tom slučaju i cijena biti niža.

“Trenutno ‘Torlak’ dobija supstance iz Rusije, ali bi do kraja godine trebalo da bude predata čitava tehnologija”, rekao je Boljević, dodajući da je zahvalan crnogorskoj ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović što se tokom posjete Srbiji dogovorila o saradnji u vezi sa nabavkom vakcina sa zdravstvenim vlastima.

Boljević je rekao i da potvrda o imunizaciji ruskom vakcinom Sputnjik V ne bi trebalo da bude prepreka za putovanje u zemlje Evropske unije. Istakao je da je vakcina registrovana u Mađarskoj i da je Ruski fond za direktne investicije, proizvodač Sputnjik V, u ozbiljnim pregovorima sa Njemačkom. Pojasnio je da se planira proizvodnja vakcine i u Italiji.

14 hiljada doza vakcine Sputnjik V stiglo je u prethodna dva mjeseca u Crnu Goru, od kojih je 4.000 donirala Srbija

“Država San Marino naručila je 50.000 doza kako bi vakcinisala 30.000 građana. Italijani su zainteresovani za vakcinaciju, ali je prioritet da prvo vakcinišu kompletno svoje stanovništvo”, rekao je Boljević.

Ponovio je da je plan da dodatnih 200.000 doza u Crnu Goru bude isporučeno tokom naredna dva mjeseca.

Masovna vakcinacija u Crnoj Gori još nije počela, jer kasni isporuka kontingenta kineskih vakcina.

Iz kineske ambasade i Ministarstva zdravlja saopšteno je da će naredne sedmice, odnosno do kraja mjeseca, stići kontingent od preko 200.000 Sinofarm vakcine i da će masovna vakcinacija početi nekoliko dana nakon datuma isporuke. Borovinić Bojović rekla je i da nove doze Astra Zeneke, preko Kovaks inicijative, stižu u prvoj sedmici maja.

Nadležni su prošle sedmice poručili da je zdravstveni sistem spreman za masovnu imunizaciju i da će se vakcinacija obavljati na 138 punktova, u dvije smjene. Pojasnili su da je spremno i 10 mobilnih timova, koji će pomagati zdravstvenom kadru u opštinama gdje za to bude postojala potreba.

Izvor: Vijesti

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.