ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Sramni napadi pojedinaca kojima je onemogućena krađa državne imovine u Rudniku uglja

Sramni napadi pojedinaca kojima je onemogućena krađa državne imovine u Rudniku uglja

U novom broju štampanog izdanja Pljevaljskih novina, koji je od jutros u prodaji, na naslovnoj strani objavljen je tekst: „Zaposleni preko Agencije u Rudniku uglja: Mahinacije poslodavca radi ličnog bogaćenja – Bez dana odmora, polovina radnika neosigurana“, u kome su pojedini zaposleni angažovani na obezbeđenju Rudnika uglja, preko Agencije Vector system security, iznijeli niz optužbi na račun poslovodstva Agencije. Između ostalog tvrde da je polovina radnika neosigurana, da nemaju praznične dnevnice, da im nije plaćen rad po smjenama, da nemaju dana odmora a da su prisiljeni da potpišu rešenje o korišćenju odmora  usled prijetnji otkazom, da osigurani radnici preko računa u Banci primaju 222 eura za osam sati rada, a da 13 eura dobijaju „na ruke“, dok im 5 eura odbijaju za telefon. Kazali su i da postoje mnoge pozicije na kojima je prijavljeno obezbeđenje a da tu nema nikog, ili je angažovan manji broj rdnika od ugovorenog.

Slavoljub Popadić, izvršni direktor Rudnika uglja, kazao je za naš list da Agencija profesionalno obavlja posao, te da je potrošnja goriva manja za 30 odsto otkako angažuju Agenciju Vector.

Agenciji Vector 22. a onda i 26. marta, na mejl adresu sa zvanične web stranice firme, poslali smo pitanja u kojima smo naveli tvrdnje radnika, međutim odgovor do 31. marta u ponoć – nismo dobili.  Odgovore nismo dobili ni od Uprave za inspekcijske poslove.

Na tekst je reagovao izvršni direktor Agencije Vector system security, Ratko Popović, kategorično demantujući sve iznijete tvrdnje i poručujući da su u pitanju sramni napadi pojedinaca, kojima je onemogućena krađa državne imovine, na privatnu firmu koja zapošljava najviše radnika u Pljevljima. Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti: 

Povodom teksta objavljenog u Vašem listu dana 01.04.2021.godine, pod naslovom “Bez dana odmora, polovina radnika neosigurana” a u kojem ste naveli da se služimo mahinacijama radi ličnog hogaćenja, kao i drugi niz neregularnostï, želimo da Vas obavijestimo da sve tvrdnje navedene u  Vašem tekstu kategorično odbacujemo.

Prije svega, želimo da naglasimo, da li zbog pogrešnih adresa na koje ste nas kontaktiralï ili nedostatka istih, ni sa kim do izlaska današnjeg broja iz Vaših novina nismo imali prilike da stupïmo u kontakt, kako bismo dali pojašnjenja u vezi Vaših tvrdnji koje ste naveli u tekstu.

Na početku želimo da Vas informišemo da Društvo za zaštitu lica i imovine “Vector System Security” DOO Nikšić trenutno zapošljava 215 radnika, kao i da se Društvo nalazi na “Bijeloj listi poreznîh obveznika” kod Poreske uprave Crne Gore. Za sve godine od osnivanja Društva, nijesmo kasnili u izmirivanju obaveza kako prema Državi, tako i prema zaposlenima. Poslednjih godinu dana, usled Corona krize, bili smo prinuđeni da uzimamo i kreditna sredstva kod Banke, kako ne bi smo kasnili sa zaradama prema zaposlenima i plaćanjem obaveza prema Poreskoj upravi. U tekstu ste naveli da polovina zaposlenih nije osigurana, pa Vas molimo da kontaktirate ili Inspekciju rada ili Poresku upravu i informišete se o istom, jer je navedena tvrdnja apsolutno netačna.

Pošto ste u tekstu pomenuli i postupak javnih nabavki koje se odnose na usluge zaštite lica i imovine u Rudniku uglja, stoji tvrdnja da su na pomenutom konkursu učestvovale 2 firme i da je naša cijena bila 499.877,05€, odnosno za 20.000,00 € je bila niža od konkurentske firme. Kao kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponudača, bila je cijena 100%, što znači da svako ko ispunjava opšte uslove predviđene Zakonom, može učestvavati u postupku i ko dostavi ispravnu ponudu uz najnižu ponuđenu cijenu, bude prvorangiran.

Od polovine 2015. godine, od kada smo angažovani na poslovima obezbjeđenja u Rudniku, smanjen je broj otuđenja goriva, uglja, kablova i raznih vandalskih nasrtaja na Rudarsku mehanizaciju a što možete i provjeriti iz zvaničnih podataka Rudnika uglja AD Pljevlja.

Takode, želimo da napomenemo, da sve štete koje su se desile u Rudniku uglja su uredno plaćene od strane našeg Društva i iste nijesu bile odbijane našim zaposlenim, kao što je navedeno u tekstu.

Smatramo da su navedene štete (diverzije) dolazile od strane lice koji su i mogući inicijatori jednog ovakvog teksta, kao razlog, jer im je bilo onemogućena krađa i sticanje lične koristi i bogatstva a to je od 2.500.000 €- 3.000.000 € na godišnjem nivou, što se može i provjeriti.

Moramo napomenuti, da zaposleni u našem Društvu ne uživaju robovlasnički sistem u kojem nemaju nikakva prava, a kao što je navedeno u tekstu, već smo u svakodnevnom kontaktu sa svojim zaposlenima i trudimo se da na svaki njihov zahtjev izađemo u susret, odnosno pomognemo koliko je to u našoj mogućnosti, u smislu raznih akontacija ili pomoći u slučajevima liječenja bližnjih, smrtnih slučajeva,  veselja  i raznih drugih  potreba,  kao i da im je omogućeno korišćenje  godišnjih odmora (što naravno sve možete i provjeriti).

Od svih šteta koje su se desile u Rudniku, najveći broj se odnosio na diverzije (kidanje kablova, lomljenje sondi, lomljenje protokomjera, lomljenje filtera..), dakle u pitanju nijesu bila otuđenja, već namjera i zloupotreba određenih ljudi, kojima je bilo uskraćeno lično bogaćenje u poslednih 5 godina, a da nas pokažu kao neprofesionalnu agenciju kako bi nas sklonili iz Rudnika uglja.

Svakako, neizostavno moramo po ko zna koji put zbog zluradih komentara pojedinaca, koji imaju cilj da nas diskredituju u ovom trenutku, da negiramo i stavimo tačku na svaku tvrdnju povezanosti našeg Društva sa DPS-om i politikom uopšte.

Po pitanju svega naavedenag u Vašem članku, obavještavamo vas da smo imali koritrolu od strane Uprave za inspekcijske poslove – lnspekcije rada i da smo dostavili svu traženu dokumentaciju u cilju provjere Vašìh tvrdnji.

Uzimajući u obzir prethodno navedeno, nedvosmisleno odbacujemo sve tvrdnje o bilo kakvim mahinacijama i kršenju Zakona.

Na kraju, smatramo da s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u čitavoj Državi, nije mala stvar da redovno isplaćujemo zarade, plaćamo poreze i doprinose i ostale poreze prema Državi, a da sa druge strane trpimo ovakva i slična blaćenje putem novina.

Uvažavajući novinarsku djelatnost i cijeneći kodeks objektivnag novinarstva, vjerujemo da će te provjeriti sve navedene činjenice i demantovati navode iz teksta objavljenog u Vašim novinama od 01.04.2021.godine, kao i da će te uzeti u obzir da je više nego providno da neko pod svaku cijenu želi da błati našu firmu kroz Vaše novine, koje izlaze prvog i petnaestog u mjesecu, kako bi na taj način novu Upravu Rudnika uglja doveli u zabludu a našoj firmi i u narednom periodu napravili materijalnu štetu i urušili ugled.

S poštovanjem,

Ratko Popović, izvršni direktor

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

​Loša organizacija odgodila isporuku peleta Pljevljacima

​Za subvencionisani pelet prijavilo se 1.150 domaćinstava,a dobilo ga je 285, tvrde u lokalnoj upravi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.