sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Srpska trobojka na zgradi Opstine

Srpska trobojka na zgradi Opstine

Srpska trobojka od danas će stajati na zgradi Opštine Pljevlja kazao je za naš portal dr Dario Vraneš predsjednik Opštine Pljevlja.

Zastava trobojka stajaće na zgradi Opstine Pljevlja vječno! Za to se srpski narod u Pljevljima borio vijekovima i ima pravo po Ustavu i mislim da će se većina složiti da je ovo istorijski dan za Pljevlja, kazao je Vraneš. Inače jedno od izbornih obećanja Demokratskog fronta, koji je na lokalnim izborima održanim u oktobru prošle godine, osvojio 12 odborničkih mandata bilo je postavljanje srpske zastave na zgradi Opštine.

Bošnjačka zastava na zgradi Opštine Pljevlja bila je istaknuta jedan dan povodom 11. maja Dana bošnjačke nacionalne zastave.

U članu 11. Zakona o izboru, upotrebu i javnom isticanju nacionalnih simbola piše da se, „u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač opština, odnosno država, stalno se vije i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice“.

U službenim prostorijama organa lokalne samouprave i javnih ustanova iz stava 1 ovog člana, kao i u prostorijama namijenjenim za vjenčanja ističe se i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice.

Pravo iz st. 1 i 2 ovog člana ne može se koristiti ako prema rezultatima dva posljednja uzastopna popisa pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice ne čine većinsko stanovništvo.

Na posljednjem popisu održanom 2011 u Pljevljima se 57,07 odsto stanovnika izjasnilo kao Srbi, 24,34 kao Crnogorci, 6,91 kao Bošnjaci, a 5,65 kao Muslimani.

Neizjašnjenih je bilo 4, 7 odsto, a nešto više od jedan odsto izjasnilo se da je propadnik neke druge nacionalnosti.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.