sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / SSCG i USSCG: Poslodavci vrše pritisak da se mijenja dogovoreni Zakon o radu

SSCG i USSCG: Poslodavci vrše pritisak da se mijenja dogovoreni Zakon o radu

Savez sindikata i Unija slobodnih sindikata zabrinuti su jer poslodavačke organizacije vrše pritisak da se mijenja već dogovoreni tekst nacrta Zakona o radu, prenose Vijesti.

To je navedeno u zajedničkom saopštenju nakon sastanka dva rukovodstva . Sastanak je održan pred prestojeću sjednicu Socijalnog savjeta kojoj će prisustvovati i predsjednik Duško Marković.

„Na sastanku su razmatrana pitanja od interesa za sve zaposlene, odnosno sindikalno članstvo, a koja će biti ujedno i predmet razmatranja na predstojećoj sjednici Socijalnog savjeta. Posebna pažnja posvećena je statusu Nacrta zakona o radu i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i o nastavku pregovora vezanih za pitanje uvećanja minimalne zarade“, navedeno je u saopštenju kojeg su potpisala oba generalna sekretara, Duško Zarubica i Srđa Keković.

Oni navode da su zabrinuti jer se posljednjih dana vrši pritisak od poslodavačkih organizacija kako bi se izdejstvovale izmjene pojedinih odredbi Nacrta zakona o radu.

„To se dešava uprkos činjenici da su u postupku izrade istog učestvovali i predstavnici poslodavaca, da je usvojen na Socijalnom savjetu, te da se tekst Predloga zakona već više od godinu dana nalazi na razmatranju pred Evropskom komisijom u Briselu. Predstavnici SSCG i USSCG povodom ovog pitanja potvrdili su ranije zauzeti stav da je tekst predmetnog nacrta zakona, nesporno, rezultat višegodišnjeg rada Radne grupe sastavljene od predstavnika socijalnih partnera, da je isti proizvod obostranih kompromisa i visokog stepena saglasnosti socijalnih partnera i da, kao takav, odmah nakon davanja mišljenja od strane EK treba da bude upućen Vladi Crne Gore na dalji postupak“, saopštili su sindikalni lideri.

U vezi izmjena zakona o PIO, „izražena je zabrinutost i nezadovoljstvo“ činjenicom da Vlada još nije razmatrala tekst zakona, iako joj je još u junu 2019.g, upućen od Ministarstva rada i socijalnog staranja na dalje postupanje.

„Istim povodom Vladi je upućena i urgencija od Socijalnog savjeta sa sjednice održane 30.10.2019. Inače, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona PIO ispregovaran je kroz socijalni dijalog tokom prethodne godine i trebalo je da stupi na snagu 1. januara 2019. godine. Upravo iz tog razloga sindikati će insistirati da ispregovarane izmjene i dopune Zakona PIO počnu sa primjenom od 1. januara 2020. godine. Predstavnici ove dvije sindikalne centrale dogovorili su se da na predstojećoj sjednici Socijalnog savjeta insistiraju na davanju garancija da će se izmjene Zakona PIO usvojiti do kraja godine, a u suprotnom će pristupiti  realizaciji aktivnosti koje su zbog postignutog kompromisa obustavili u prethodnom period, kao i da će insistirati na rješenjima koja su zagovarali na početku prošlogodišnje kampanje o predloženim izmjenama Zakona PIO“, naveli su Zarubica i Keković.

Oba sindikata ranije su prijetila generalnim štrajkom ukoliko bude usvojen zakon o PIO koji je predložila Vlade a koji je predviđao rad do 67 godine, da se u koeficijente za penziju računaju sve godine, a ne da se briše deset najlošijih.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za rad nedjeljom dodatni slobodan dan i uvećana dnevnica

Vraćanje radne nedjelje tokom turističke sezone u određenoj mjeri će doprinijeti povećanju ekonomske aktivnosti i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.