četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / STANOVNICI ĐURĐEVIĆA TARE NE PRIHVATAJU IZGRADNJU NOVOG DALEKOVODA KROZ SELO

STANOVNICI ĐURĐEVIĆA TARE NE PRIHVATAJU IZGRADNJU NOVOG DALEKOVODA KROZ SELO

Dalekovod od 400 kw ne može kroz selo

– Ovako projektovani koridor praktično devastira čitav prostor kroz naše selo, tvrde mještani Đurđevića Tare

Stanovnici pljevaljskog sela Đurđevića Tare upozorili su da neće dozvoliti izgradnju novog dalekovoda kroz njihovo selo, jer bi to značilo i uništenje ovog područja i iseljavanje stanovništva. Novi dalekovod od 400 kw, predviđa i koridor kroz selo u širini od jednog kilometra i prema mišljenju tamošnjih stanovnika treba da ide kroz nenaseljeni dio. 

Ovako projektovani koridor praktično devastira čitav prostor kroz naše selo. Ugrožena će biti vodoizvorišta, zemljište, voćnjaci i naravno zdravlje ljudi, navodi se u saopštenju mještana i ističe da su mještani ovog sela u nekoliko navrata već upozorili da neće dozvoliti da takav dalekovod, koji treba da poveže jug i sjever Crne Gore. 

Mještani sela navode da oni već kroz selo imaju dalekovod 110 kw, kao i da je taj dalekovod u mnogo čemu promjenio uslove življenja. Postavljanjem metalnih stubova i njihovo ukopovanje izazvalo je nestanak pojedinih izvorišta. 

-Kada se gradio iz pravca Albanije do Mostara dalekovod 400 kw, preko Crne Gore , prije desetak godina, ispravljen je projekat i ovaj dalekovod je zaobišao sva naseljena mjesta. Investitor je bila Savezna Republika Njemačka ali su prigovori prihvaćeni. Potrošeno je više novca ali dalekovod ne ide nigdje kroz naseljena mjesta. Znači, Njemci su prihvatili sugestije, a određena lica u Crnoj Gori neće da prihvate, navodi se u saopštenju. 

Za stanovnike ovog sela posebno je neprihvatljivo iseljavanje stanovništva, jer bi se na taj način prihvatilo nezakonito ponašanje predstavnika Elektroprivrede i njenih kompanija. 

-Ni u kom slučaju nećemo prihvatiti nikakvu ekspropijaciju i iseljavanje sa ovog prostora, jer bi to značilo prihvatanje nečije bahatosti i bezakonja, poručuju mještani Đurđevića Tare. 

Stanovnici Đurđevića Tare poslednjih godina su uspjeli da značajno razviju poslove u oblasti turizma. Splavarenje na Tari, kao i mnogi drugi vidovi seoskog turizma učinili su da je ovo selo, posebno most na Tari, postali jedna od najposjećenijih destinacija u Crnoj Gori. Kada je u pitanju sjeverni i centralni dio Crne Gore Đurđevića Tara i manastir Ostrog su dva najposjećenija mjesta. 

Izgradnjom dalekovoda od 400 kw u potpunosti bi zamro turizam, ovo selo bi praktično prestalo da postoji. To bi bila neviđena šteta ne samo za pljevaljski kraj već za čitavu Crnu Goru, navodi se u saopštenju stanovnika Đurđevića Tare i poručuje da nikada neće dozvoliti izgradnju dalekovoda. 

Sa izgradnjom dalekovoda od 400 kw stvorili bi se uslovi da se poveže jug Crne Gore sa sjeverom, kao i da se poveže sa kvalitetnim dalekovodom sa Republikom Srbijom. Mještani Đurđevića Tare tvrde da dalekovood može da ide iza sela i da ne bude nikakve štete, jedino što bi gradnja istog, usled lošeg terena, bila teža. 

I postojeći dalekovod ugrožava zdravlje ljudi

-Postojeći dalekovod od 110 kw sasvim je sigurno da negativno utiče na zdravlje onih stanovnika našeg sela, čije se kuće i imanja nalaze ispod samog dalekovoda ili na udaljenosti do 50 metara. Mnoga lica su oboljela iz tih kuća, a neka lica su i preminula od tih oboljenja, upozoravaju mještani Đurđevića Tare.

Izvor-pvsvitanje

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanje na putevima: Putevi mokri i klizavi, vidljivost smanjena

U Crnoj Gori saobraćaj se odvija po mokrim i klizavim kolovozima. Vidljivost je smanjena, a …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.