ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / Statistika nezaposlenih ne oslikava pravo stanje

Statistika nezaposlenih ne oslikava pravo stanje

Djeluje veoma neozbiljno izjava koju smo imali prilike da pročitamo na lokalnim portalima kako u Pljevljima konstantno pada broj nezaposlenih.

Evidentno je, i to niko ne može da negira, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadao, da je u Pljevljima smanjen broj radnih mjesta za nekoliko hiljada u poslednjih tri decenije. Naš grad je osakaćen sumnjivim privatizacijama i stečajima u kojima je na hiljade radnika ostalo na ulici. Uprkos tome, aktuelna vlast u Podgorici se nije pobrinula da otvori čak ni trafiku u Pljevljima, dok smo  se u sudbinu i umješnost poslovanja jedne od većih investicija Vlade Crne Gore u Pljevljima, Vektre Jakić, uvjerili u prethodnih nekoliko godina.

Broj nezaposlenih, kako se to želi predstaviti, opada prvenstveno zbog sezonskih poslova u kojima pljevaljska djeca idu u pečalbu, po hotelskim kompleksima na primorju, jer jednostavno nemaju drugog izbora.

Projekti, javni radovi i slično ne predstavljaju nikakvo dugoročno rešenje, jer se građani zapošljavaju samo na nekoliko mjeseci, ne uspijevajući time da riješe egzistencijalna pitanja na duže staze. Uz to, ogroman je broj raseljenih koji do posla ne mogu doći u Pljevljima, a da još uvijek nisu odjavili mjesto prebivališta.

Po Nacrtu novog Zakona o radu, učenici, studenti i par drugih kategorija se briše sa evidencije Biroa rada. Takođe, mnogo su strožiji rokovi prijavljivanja na evidenciju biroa, tako da veliki broj građana ekspresno bude skinut sa evidencije, ukoliko se ne javi na vrijeme.

Pad nezaposlenosti u Crnoj Gori je više formalne nego suštinske prirode. Pošto aktuelna vlast nije mogla smanjiti nezaposlenost otvaranjem fabrika, pogona i novih radnih mjesta, podaci o broju nezaposlenih se pokušavaju smanjiti gumicom, istovremeno spinujući podatke o stvarnom broju nezaposlenih. Pogotovo u momentima početka turističke sezone na primorju, evidencija i statistika nezaposlenih lica ne oslikava pravo stanje na terenu, zbog sezonskog zapošljavanja.

Inovativne ideje, raspisivanje javnih radova, grantovi, zapošljavanje lica sa invaliditetom i teže zapošljivih kategorija društva jesu za svaku pohvalu. Međutim, na taj način se suštinsko stanje i poražavajući broj nezaposlenih u Pljevljima ne može riješiti. Potrebna su nova radna mjesta u proizvodnji, otvaranje pogona, privlačenje direktnih stranih investicija i investitora. Da je aktuelna vlast na državnom nivou htjela da riješiti pitanje nezaposlenosti, do sada su imali više nego dovoljno vremena. Međutim, tridesetogodišnja politika iznurivanja i sakaćenja Pljevalja od strane DPS-a je dovela Pljevlja na prosjački štap, a veliki broj Pljevljaka pretvorila u socijalne slučajeve.

Bojan Krvavac, odbornik Demokrata u SO Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

“Ako nad srpskim narodom nije učinjen genocid onda ni jedan narod ne zna šta je to”

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, u saopštenju je poručio da se dvije i po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.