nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Što ga brani kad ga ne odbrani?!

Što ga brani kad ga ne odbrani?!

otvoreno pismo Ministru odbrane u Vladi Crne Gore g. Predragu Boškoviću

Poštovani gospodine Boškoviću,

ukoliko biste za početak željeli da Vas kao Vašeg kolegu (trenutnog ambasadora u Vatikanu) oslovljavamo sa „ministre“, znajte da smo donekle zbunjeni, jer nijesmo sigurni kog resora ste ministar. Ova nedoumica dolazi prije svega iz činjenice da ste tokom relativno kratkog vremenskog perioda, kao diplomirani ekonomista, promijenili nekoliko ministarskih fotelja, uz ostale funkcije koje periodično obnašate. Naravno, ako uzmemo u obzir Vaše političko i nacionalno preletaštvo (a sačuvane su pristupnice!), kao i turbo mijenjanje identiteta, ne čudi nas praksa koju ste nastavili i u državnom aparatu.

Kao Pljevljaci, bili smo veoma razočarani i prosto začuđeni Vašim riječima koje ste iskazali u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore, a koje obiluju poluistinama, neistinama, nedobronamjernošću i što je najtragičnije, odsustvom osjećaja i brige za sopstveni narod. Kao dio odnarođenog režima, zarad sopstvene koristi, umjesto da branite pravdu, istinu i većinu crnogorskog naroda, Vi kao ministar odbrane tvrdo branite isključivo Vašu fotelju i poziciju. Vjerovatno smo zbog toga u Pljevljima i imali priliku da čujemo kako ste Vi pravi čovjek za tu poziciju– jer se ne branite od funkcija, bez obzira na (ne)kompetentnost. Jedini potrebni uslov je, očevidno, slijepa poslušnost i izvršavanje zadataka.

Ovih dana putevima i stazama Crne Gore slivaju se blagodatne rijeke blagočestivog naroda kome ste i Vi, kao član aktuelnog saziva Vlade Crne Gore, dirnuli u ono najsvetije i najčistije – u vjeru, dostojanstvo, istoriju i tradiciju. Ovaj pošteni i do ivice egzistencije dovedeni (politikom režima kome pripadate) narod današnje Crne Gore, zdušno je ustao u odbranu svetinja, koje već vijekovima svijetle kao vodilje našem biću. Bez ikakvog pretjerivanja, gospodine Boškoviću, možemo reći da su upravo ove rijeke ljudi preuzele funkciju i ulogu crnogorskog ministra odbrane, braneći pravu, istinsku i vjekovnu Crnu Goru. Narod je shvatio da ne ispunjavate dužnosti za koje Vas plaćamo, te je odlučio sam da brani ono što je njegovo i što mu već stotinama godina pripada. Zbog toga je sramno da nas optužujete da negiramo našu državu i da„ratujemo“ protiv crnogorskog identiteta. Još je sramnije da nam Vi govorite o identitetu (a sami najbolje znate i zbog čega). Upravo ste Vi napali iskonsku Crnu Goru, pokušavajući da je potlačite i pretvorite u režimsku prćiju, i mi kao narod je branimo od Vas i Vama sličnih. Prodajući rog za svijeću, mislili ste da se vijekovi istorije zapisani ne samo u kamenu, na freskama i papiru, već u svakoj ljudskoj duši mogu  izbrisati  tokom  nekoliko  decenija  mentalne  tiranije  nad  ovim   blagočestivim narodom. Nikada ne zaboravite da je glas naroda glas Božiji, kao što ni Crnogorci ne zaboravljaju ko je grobar, a ko vaskrsitelj Crne Gore.

Pored pomenutog bezumlja, imali smo priliku da svjedočimo i nezamapćeno apsurdnim i besmislenim saopštenjima Vlade Crne Gore (čiji ste član), u kojima se pozivate na Sveto Pismo i bogoslovska opšta mjesta, pokušavajući da „naučite“ vjernike onome što mi veoma dobro znamo. Odjednom, Vlada sekularne države postala je„bogoslovski ekspertski tim“. Da ironija bude veća, Vlada čiji su članovi pravoslavne vjeroispovijesti (bez izuzetka) izopšteni iz Crkve i kao takvi nemaju pravo ni na krštenje, ni na vjenčanje, ni na opijelo, niti bilo koju Svetu Tajnu – a najmanje pravo da bogoslovlju poučavaju druge. Mi se svaki dan i svaku noć molimo za vlasti, kako lokalne, tako i državne – da vas Gospod prosvijetli, privede razumu i Ljubavi, da se otrijeznite i čujete narod koji vam je povjeren.

Pretpostavili smo da ste, konkretno Vi kao izopšteni član Vlade, sebi dali to ekskluzivno pravo kao nosilac najvišeg odlikovanja Srpske Pravoslavne Crkve – ordena Svetog Save II stepena. Iako se u narodu govori da se sada izjašnjavate kao a(nti)teista, pa čak i da naglašavate da nijeste kršteni – to Vam nije predstavljalo prepreku, niti ste se branili da primite ovo odličje gotovo deceniju unazad. Čudi nas da ste, uprkos očevidnoj nesposobnosti da se branite, izabrani na mjesto ministra odbrane. Časno bi bilo da, ukoliko ste već odlučili da zadržite orden, u tišini pogledate u oči Savi Nemanjiću i pokušate da shvatite kakav antinarodni, anticrnogorski, antiustavni i anticrkveni zakon ste predložili, a Vaše režimske kolege izglasale.

Nadamo se da će režim ubuduće „isturati“ manje kompromitovane osobe, te da će se oglašavati neko sa integritetom i dignitetom, ili neko koga se, u krajnjoj liniji, njegov rodni grad ne stidi, dobro znajući njegov životni put. No, vjerovatno bi takvi sami sebi zauzdali jezik, jer ne bi smogli snage da kleveću sopstveni narod i sopstvenu Crkvu.

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Proslava hramovne slave Sv. Petke

Proslava Svete Petke uz molitvu, litiju i duhovnu muziku

  Srpska pravoslavna crkvena opština Pljevlja najavila je proslavu hramovne slave 27. oktobra. Toga dana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *