nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Stražari će protestovati do ispunjena zahtjeva – min zarade od 450 evra za osam sati rada

Stražari će protestovati do ispunjena zahtjeva – min zarade od 450 evra za osam sati rada

Jutros je dvadesetak bivših radnika zaštitara, koji su radili po 10 do 15 godina na poslovima obezbjeđenja imovine Rudnika uglja, na sat blokoralo maagistralni put prema Prijepolju tražeći  mogućnost da radi uz poštovanje Zakona o radu. Blokada na Varoši prouzrokovala je manje kolone a kako je danas pazarni dan nekolicina građana je u grad ušla pješke, dajući podršku okupljenim radnicima. Bivši radnici su iznijeli ranije zahtjeve da hoće da rade za minimalnu cijenu rada od 450 evra za osam sati rada, da imaju pravo na odmor a ogorčeni su što ni posle 50 prijava na rad agencije za obezbjeđenje imovine Rudnika uglja nisu dobili nikakav odgoovor od inspekcije rada.

„Želimo da naglasimo da iza nas ne stoji nikakva politička partija. Ništa lično ni protiv koga nemamo. Nama je sve jedno za koju privatnu agencijju ćemo raditi, mi samo tražimo da to bude isključivo po zakonu, a to znači osmočasovno radno vrijeme, odmore, radne liste. Kontrola Uprave policije u Rudniku uglja nije ustanovila nikakve nevpravilnosti jer je bila prijateljska i najavljena. Na mnoga obraćanja nismo dobili odgovore i očekujemo da institucije konačno urade svoj posao, kazao je Jovan Vuković  izvinjavajjući se građanima što su ih uznemirili na ovaj način.

Radnici su poručili da neće odustati od prava na rad po minimalnoj cijeni ističući da njihove porodice trpe i da im preostaje da sa kompletnim porodicama dođu pred  Rudnik uglja. Ističu da je Rudnik na tenderu bio ponudio oko 900.000 evra za poslove obejzbjeđenja a da je biranjem najniže ponude od preko 600.000 evra zacementirao bezakonje koje su godinama trpili za minimalac i radili po 12 sati. Tvrde da je aktuelna agencija dovodi 20 ljudi izvan Pljevalja kako bi pokrila pozicije radnika sa licencama, da su zaposleni penzioneri i nekoliko njihovih kolega koji pristali na robovlasnički odnos. Navode da ih je dobijanje licence koštalo preko 1000 evra, da su plagali državni ispit, donosili ljekarska uvjerenja a da sada sve to nije važno i da su ostali bez zaposlenja jer traže poštovanje zakona.

Posebno ističu da Rudnik uglja ima lično obezbjeđenje u kome je 30 radnika koji imaju platu od 850 evra za osam sati rada i ne pokrivaju pozicije već se provozaju u autu. Kažu da je u povlašćene rudničke stražare zaposleno i 7 njihovih kolega , bez javnog konkursa, što je smatraju kao pokušaj da se razbiju njihovi protesti. Radnici su odlučni da ih čuju svi u Crnoj Gori jer traže samo zakonski minimum, minimalnu zaradu za osam sati rada što bi bilo, ističu, normalno u zemlji gdje ima vladavine prava umjesto korupcije i kriminala. Navode da su problemi stražara u Rudniku uglja počeli 2009. Godine od kada rade preko privatnih agencija za obezbjeđenje i da ne znaju za takav primjer u državi da za isti posao radnici primaju različite plate, odnosno da moraju da se bore za minimalac i osmočasovno radno vrijeme.

blokada puta,protest stražara

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ELEKTROPRIVREDA DOBILA NOVI ROK DA RIJEŠI PROBLEM PRAŠINE

Mještani pljevaljskog naselja Komini i danas su se okupili na protestnom skupu kako bi upozorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.