subota , 13 jula 2024
Početna / Život / Stres može da utiče na pojavu sijedih

Stres može da utiče na pojavu sijedih

Dosta često se može čuti tvrdnja da je neko preko noći osijedio od stresa, uključujući i popularnu legendu prema kojoj je Marija Antoaneta osijedjela za jedan dan nakon što je saznala da će biti pogubljena. Ali, šta na ovu temu kaže nauka?

ilustracija ilustracija (foto:pixabay)

Prije svega, treba spomenuti kako je stres u stvari skup reakcija na pritisak koji trpimo. Vremenom, ovo stanje može da se produbi i da utiče na svaki aspekt čovjekovog života i njegovo funkcionisanje.

„Iako sijeda kosa nije direktna posljedica stresa, svakako da on može ubrzati ovaj proces“, tvrdi dr Dejvid Kinglei, predsjednik Svjetskog tihološkog društva.

Dodaje da čak i stanja poput neuhranjenosti, problema sa štitnom žlijezdom, hormonska neravnoteža i anemija mogu uticati na pigmentaciju kose.

Proces može i da se preokrene

Jedna od studija iz 2021. godine koja se bavila ovom temom, otkrila je da stres može uticati na ta da li ćemo posijediti ili ne, ali isto tako da ova promjena ne mora biti trajna. Naime, nakon što su naučnici zamolili učesnike da bilježe svoja stresna iskustva i nivoe stresa u vremenskom intervalu od nekoliko mjeseci, otkriveno je da su ova iskustva povezana sa pojavom bijelih dlaka. Međutim, uklanjanjem stresa ovaj proces je mogao da se preokrene.

„Među ispitanicima je bila i jedna osoba koja je otišla na odmor, da bi se ispostavilo da je jedan sijedi pramen opet poprimio tamne tonove tokom tog perioda“, rekao je u saopštenju glavni autor i neurolog Martin Pikard sa Univerziteta Kolumbija.

Iako, kod nekoga ko je godinama imao sijedu kosu, eliminacija stresa neće uticati na to da se pigment postepeno vrati.

U praksi, kako Kinglej tvrdi, nema mnogo ljudi za koje zna da su povratili staru boju kose i ako do toga uopšte dođe najčešće se javlja kod pacijenata koji se liječe od ćelavosti. Ali da je svakako sigurno da sve ono što radimo ima uticaj na naše tijelo, a nekada ti procesi mogu biti nepovratni.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ne možete da prestanete da jedete kada ste pod stresom

Jedenje pod stresom često je izazvano nekim nezdravim silama koje bismo željeli maknuti iz svojeg …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.