nedelja , 5 februara 2023
Početna / Život / SUTRA SLAVIMO BOGOJAVLJENJE, JEDAN OD NAJMOĆNIJIH DANA: Idite u crkvu i uzmite 1 stvar, veruje se da poboljšava ZDRAVLJE

SUTRA SLAVIMO BOGOJAVLJENJE, JEDAN OD NAJMOĆNIJIH DANA: Idite u crkvu i uzmite 1 stvar, veruje se da poboljšava ZDRAVLJE

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Bogojavljenje 19. januara, a za ovaj dan se vezuju brojna verovanja i običaji.

Bogojavljenje je izuzetno značajan praznik, jer se proslavlja u čast podsećanja da misija Isusa Hrista nije započeta rođenjem, već njegovim krštenjem sa 30 godina, kada su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti duh po prvi put (otud i naziv Bogojavljenje). Takođe, ovaj praznik označava kraj nekrštenih dana kada se u crkvama ne vrše obredi krštenja.

Običaji na Bogojavljenje koje bi trebalo ispoštovati:

Bogojavljenska vodica

U pravoslavnim hramovima širom zemlje se na ovaj dan osveštava Bogojavljenska vodica. Za nju se govori da ima lekovita svojstva, a običaj je da vernici uzmu malo ove vode i odnesu je kući. Da bi bili zdravi tokom cele godine treba da se sa ukućanima umiju njome. Takođe, i trudnicama valja dati Bogojavljensku vodicu, pogotovo onima koje su prebacile termin ili ne mogu lako da se porode, kako bi se iznenada otvorile (poput neba) i rodile zdravu decu.

Želja tačno u ponoć

Staro narodno verovanje kaže da se na Bogojavljensku noć, tačno u ponoć, otvara nebo, a srećnicima koji to primete i u tom trenutku zamisle želju, sam Bog im je ispunjava. Takođe, trebalo bi da zapamtite san koji ste usnili u noći između 18. i 19. januara, jer oni predstavaljaju poruku od Boga i svojevrsno predskazanje događaja koji slede.

Neudate devojke mogu da saznaju za koga će se udati

Ako neudate devojke žele da se udaju, tokom ove noći mogu da saznaju ko će im biti mladoženja. Naime, u noć uoči Bogojavljenja treba da stave ogledalo pod jastuk i sanjaće muškarca koji im je suđen.

Tu je i verovanje u pojedinim krajevima zemlje koje je vezano za četiri loptice. Naime, neudate devojke treba da umese testo od brašna i vode, pa da od njega naprave četiri loptice i u tri ubace imena simpatije. U četvrti stave samo prazan papir i ubace sve u kipuću vodu, a prva loptica koja izbije na površinu sadrži ime suđene simpatije. Ukoliko se u loptici nađe prazan papirić, devojka još nije upoznala potencijalnog supruga.

Kupa se u reci za zdravlje

Na Bogojavljenje se pred samo svitanje kupalo u reci zarad boljeg zdravlja, ali ovaj ritual mogli su da izvode samo zdravi ljudi. Iz tog običaja je proistekla i trka za Bogojavljenski krst. Naime, u reku se baca Časni krst, a mladići i neretko devojke, se takmiče ko će prvi da stigne do njega. Onoga ko prvi dopliva do njega pratiće sreća cele godine.

Strarije žene gledale kakva će biti godina

Starije žene u nekim krajevima na Bogojavljenje predskazuju kakva će godina biti. Naime, ako tog dana bude mraza i snega, veruje se da će godina biti rodna i suprotno – vedro vreme znači sušnu godinu.

Predviđanje vremena pepelom

Na Bogojavljenje valja izaći na neku vetrometinu sa malo pepela u ruci. Zatim se pepeo pušta da bi se odredilo koji vetra se zakrstio, tačnije koji vetar je bio pobednik na Krstovdan. Ako duva istočni vetar godina će biti sušna, južni vetar predskazuje kišnu godinu, a zapadni rodnu godinu.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Vernici Srpske pravoslavne crkve 27. januara obeležavaju Svetog Savu

Vernici Srpske pravoslavne crkve 27. januara obeležavaju Svetog Savu, jednog od najbitnijih srpskih svetaca koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.