nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Kultura / Svečano obilježena 121 godina Gimnazije u Pljevljima

Svečano obilježena 121 godina Gimnazije u Pljevljima

Svečani program povodom 121 godine postojanja i rada Gimnazije upriličen je u petak, 18. novembra u 11 sati, u Svečanoj sali škole. Osim sadašnjih i bivših nastavnika i predstavnika Učeničkog parlamenta, svečanoj sjednici su prisustvovali i predstavnica Ministarstva prosvjete Vesna Gajević, predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević, predsjednik Skupštine opštine Pljevlja, Dragiša Sokić, prvi ljudi javnih ustanova i pljevaljskih preduzeća, rukovodioci obrazovno-vaspitnih ustanova iz našeg grada, članovi Školskog odbora, predstavnici Savjeta roditelja i drugi uvaženi gosti i poštovaoci Gimnazije.

Program je osmišljen tako da kroz riječi voditelja, kroz motivacione poruke i dramske odlomake istakne značaj obrazovanja i prosvijećenosti.

U sklopu programa posjetioci su imali priliku da pogledaju film na temu etosa naše škole. Koncepcija je podrazumijevala kratko predstavljanje svakog odjeljenja, kroz kratke tekstove, protkane iskrenošću, toplinom i vedrim tonom. Sve je propraćeno spontanim video snimcima i raznovrsnim fotografijama. Uz originalan scenario, upotrijebljen je odlomak iz teksta mr Isaka Kalpačine, kao i stihovi Ruždije Krupe.

Jedan dio programa posvećen je ispraćaju u penziju profesorice hemije Munire Dešević. Dragoj koleginici Muniri smo, uz simboličan poklon, poželjeli dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, kao i mnogo lijepih i radosnih trenutaka u životu.

Na svečnoj sjednici su govorili: predsjednica Školskog odbora Maja Vučinić Dragašević, direktorica Bojana Grujić i predstavnica Ministarstva prosvjete Vesna Gajević. Predsjednica Školskog odbora je u svom prigodnom obraćanju istakla: ,,Kada čvrsto donesemo odluku da posadimo, zalivamo i njegujemo stablo prosvjete, znajući da će se sa njegove bogate krošnje najbolji plodovi ubirati mnogo poslije nas, tada smo donijeli odluku da svoj život i svoj poziv stavimo u službu opšteg dobra. Tada ne razmišljamo o svom pojedinačnom uspjehu i svojoj pojedinačnoj dobrobiti. Tada smo odabrali stranu nesebičnih i dalekovidih.“

Direktorica Bojana Grujić je ukazala na važnost njegovanja i razvijanja karaktera kroz obrazovanje i naglasila: ,,Svrsishodnost misije naše škole i raznolike kompetencije njenih profesora lako dokazivo i vrlo precizno se učitavaju u desetkama gimnazijalaca na prestižnim fakultetima i njihovim kasnijim profesionalnim trijumfima. Inkluzivnost naše vizije osvjedočena je u odbijanju uskogrudosti kao vaspitno-obrazovnog i profesionalnog načela, u afirmisanju humanih i altruističkih mjerila i egzemplara, u odnosu prema lokalnoj zajednici i svakom sugrađaninu ponaosob, u brušenju i glačanju karakterâ, u favorizovanju arhetipskih težišnih paradigmi koje nas spajaju i ujedinjuju. Kada govorimo o magistralnim putokazima respektabilne tradicije, njih su prepuni naši školski ljetopisi!…

Polažem nadu da će Gimnazija u doglednoj budućnosti dobiti spoljašnji izgled dostojan svog imena i renomea i da ćemo ovom starom zdanju impresivne istorije, briljantnih učenika i prilježnih profesora konačno priuštiti odoru koja mu s punim pravom pripada!“

Ispred Ministarstva prosvjete rođendan Gimnaziji je srdačno čestitala Vesna Gajević.

U pripremi i realizaciji svečanog programa učestvovale su profesorice Adela Drkić, Nataša Cmiljanić i Ivana Klačar, kao i učenici: Emra Ajanović, Uglješa Čolović i Nikolaj Čabarkapa (recitatori), Elena Vemić (izvođenje kompozicije na klaviru), Aleksa Knjeginjić, Rade Đondović (gitara), Tatjana Milić (glavni vokalni solista), Anđela Knežević i Uglješa Čolović (vokalni solisti); Milinko Drobnjak, Savo Rondović, Pavle Cvijović (glumci); odlomke je čitao Nikola Pupović, dok su nas kroz bogat i inspirativan program vodile Dunja Sokić i Tajra Katana.
Film su pripremile profesorice Nevena Tomić, Sanja Golubović i Ljiljana Ranevski, bibliotekarka Ljuba Čepić i sljedeći učenici: Tatjana Mrdak, Sonja Ristanović, Milica Mijović, Selma Lujinović, Miljana Peruničić, Lazar Tomić, Dunja Sokić, Emina Zlatanić, Jovana Rabrenović, Valentina Popadić, Ivana Milikić, Pavle Bulatović, Nemanja Cerović, Matija Ćaćić, Luka Vuković, Sara Vuković, Tanja Laketić, Tijana Jelovac, Aleksa Bošković, Pavle Cvijović, Janko Popović, Harun Avdović, Kalina Ječmenica, Sofija Milić, Andrija Mijatović, Iva Peruničić, Dragana Mrdak, Marija Pejatović, Marko Damjanović, Andrej Bjeković, Elma Gogalić i Lazar Lisičić.

Duboka posvećenost i kreativnost naših učenika i nastavnika još jednom su iznjedrile stvaralački originalan program na koji smo veoma ponosni.

Izvor-rtv pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Duh tradicije, svjedok minulih vremena: Pljevaljska etno kuća od narednog ljeta u Gačevića dolini

Pljevaljski kraj od ljeta naredne godine biće bogatiji za svojevrsni etno muzej koji će biti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.