utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Sveta tajna jeleosvećenja održana u Manastiru Sv. Trojice

Sveta tajna jeleosvećenja održana u Manastiru Sv. Trojice

Danas je, na Veliku Srijedu u 16 sati,crkva Manastira Svete Trojice bila mala za sve vjernike koji su došli na Svetu Tajnu Jeleosvećenja, koju je služilo pljevaljsko sveštenstvo i monaštvo. (osvešu manastiru Sv. Trojice
Po blagoslovu Episkopa Mileševskog Atanasija služena Sveta Tajna Jeleosvećenja. Svetim bogosluženjem načalstvovao je iguman SvetoTrojički o. Zosima uz sasluženje pljevaljskih sveštenika Borivoja Pantića, Ognjena Perkovića, Nikole Olića i Mišela Memiševića (Nova Varoš).
Sveta tajna se vrši u Crkvi od Hristovog vremena. Po zapovjesti Hristovoj apostoli su išli da propovjedaju Jevanđelje, i među drugim ljudima i „pomazivali jelejem mnoge bolesnike i lečili ih“ (Mk. 6, 13). Vršenje ove Svete tajne preneseno je na episkope i sveštenike zapovješću apostola. Sveti apostol Jakov piše sasvim jasno: „Boluje li ko među vama, neka dozove starešine crkvene, te neka čitaju molitvu nad njim i neka ga pomažu uljem u ime Gospodnje. I molitva vere pomoći će bolesniku, i podignuće ga Gospod, i ako je greh učinio oprostiće mu se“ (Jk. 5, 14-15).

Osvećenom brašnu dodaje se jedan kilogram brašna (ako je više ukućana onda i više) i od toga, umjesivši ga sa svežom vodom, dodajući mu malo osvećene (bogojavljenske ili druge) vodice i malo (najviše supenu kašiku) osvećenog ulja, naprave pogaču. Pogača se ispeče, i kada se ohladi iseče na komadiće (veličine kocke šećera) koji se ostave se na čist papir duže vreme da se dobro osuše. Tako dobro osušene komadiće (koji su po obliku nalik nafori) staviti u jednu papirnu kesu, i sledećih, preporučljivo je četrdeset dana, uz pojačanu molitvu, uzimati svako jutro posle molitve (i nafore ko ima) po jedan komadić natašte, zatim gutljaj-dva osveštane vodice (ko ima) i tek onda uzeti uobičajeni doručak ili nešto drugo.

Ostatak osveštanog ulja se može upotrebiti stavljanjem nekoliko kapi u jelo, a ako je potrebno i može se pomazivati oboljeli dio tijela. U crkvi ima sedam svetih tajni, neke su obavezne i sveobuhvatne za sve vjernike: Krštenje, Miropomazanje, Pokajanje i Pričešće; Braka za većinu vernika, Sveštenstva za klir crkveni; a Jeleosvećenja za bolesnike (telesne i duhovne).

Foto Miloš Simović
Foto Miloš Simović

 

Prepuna crkva vjernika na jeleosvećenu

Crk

IMG_20220420_173714

rbt
rbt

IMG_20220420_160231

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Fali 500 popisivača, Monstat spreman

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković kaže da za predstojeći popis stanovništva nedostaje 500 popisivača, ali …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.