sreda , 24 jula 2024
Početna / Svijet / SZO priznala da je na osnovu lažne studije zaustavila upotrebu leka za koronu – hidroksihlorokvina

SZO priznala da je na osnovu lažne studije zaustavila upotrebu leka za koronu – hidroksihlorokvina

SZO (Svetska zdravstvena organizacija) je bila primorana da prizna da je studija na koju su se oslanjali, a koja je hidroksihlorokvin uklonila sa liste terapija za COVID-19, bila u potpunosti izmišljena.

SZO sada navodi da će lek vratiti na listu, a za koji je zaključeno da je efikasan protiv COVID-19.

Kao rezultat uklanjanja leka sa liste, pogoršalo se stanje u bolnicama i apotekama koje su odbile da koriste ili izdaju recepte za lek koji spašava život.

Dakle, njihova lažna studija stavljena je ispred svih ostalih i korišćena je za kreiranje politike koja vodi ka ubistvu desetina hiljada nedužnih ljudi.

Američka firma u središtu polemike oko studije o uticaju hidroksihlorokvina na pacijente Covid-19 ima samo nekolicinu zaposlenih koji imaju malo ili nikakvo iskustvo i znanje, pokazala je istraga britanskog lista Guardian.

List je naveo da je istraga male američke firme Surgisphere otkrila da šačica zaposlenih ove kompanije uključuje jednog pisca naučne fantastike i jednog modela za odrasle (tj. porno zvezdu).

 

Kompanija sa sedištem u Čikagu poseduje sumnjivu bazu podataka koja je korišćena u studijama objavljenim u časopisu The Lancet i takođe u New England Journal of Medicine, dakle u dva najčitanija medicinska časopisa na svetu.

Studija je povezala upotrebu hidroksihlorokvina za pacijente Covid-19 sa povećanim rizikom za srce, što je navelo Svetsku zdravstvenu organizaciju da prekine upotrebu ovog leka.

zvršni direktor Surgisphere, Sapan Desai, opovrgao je navode o nedostacima u podacima koje je njegova kompanija prikupila od 90.000 pacijenata u 671 bolnici širom sveta.

 

 

covid 19 - koronavirus

“I dalje postoji osnovno nerazumevanje o tome šta je naš sistem i kako funkcioniše”, rekao je Desai tom listu, podvlačeći da je Gardian stvorio “nepovezane veze” i uneo netačnosti sa jasnom namerom diskreditovanja firme i njenog rada.

SZO je nastavila sa upotrebom leka nakon što je The Lancet, koji je objavio studiju zasnovanu na podacima koje je pružio Surgisphere, izjavio da preispituje podatke i metode studije koji su naišli na kritiku velikog broja stručnjaka.

Autori: Guardian, Fortruss

Webtribune.rs

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ostarjela Evropa da prihvati realnost

Demografi i ekonomisti tvrde da pokušaji evropskih vlada da podstaknu stopu nataliteta, naročito forsirajući stav …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.