četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / SZO zvanično proglasila pandemiju koronavirusa u svijetu

SZO zvanično proglasila pandemiju koronavirusa u svijetu

Od izbijanja zaraze ovim virusom u decembru prošle godine do danas u 16:40 evidentirano je 122.237 zaraženih koronavirusom u svijetu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Proglašenjem pandemije, SZO izgleda želi da protrese neaktivne zemlje da počnu da primjenjuju sve moguće mjere za ograničenje širenja virsa, prenosi AP.

Po riječima šefa SZO u narednim danima i nedjeljama očekuje se da poraste broj slučajeva zaraženih, broj umrlih i broj pogođenih zemalja, ali je ukazao i da tok može da se promijeni.

„Sve zemlje i dalje mogu da promene tok ove pandemije ako otkriju, testiraju, liječe, izoluju i traže odakle potiče i mobilišu svoj narod u odgovoru“, rekao je Tedros i dodao da su svaki dan pozivali zemlje da preduzmu hitne i agresivne akcije i da su jasno i glasno označili alarm.

Poručio je da još uvijek u 81 državi svijeta nije prijavljen nijedan slučaj zaraze, a da je u 57 zemalja prijavljeno deset slučajeva ili manje.

Ova agencija UN je navela da su Iran i Italija u prvim redovima bitke protiv virusa koji je počeo u Kini.

„Oni pate ali vam garantujem da će druge zemlje uskoro biti u istoj situaciji“, rekao je doktor Majk Rajan, šef SZO za vanredne situacije.

World Health Organization (WHO)@WHO

„WHO has been assessing this outbreak around the clock and we are deeply concerned both by the alarming levels of spread and severity, and by the alarming levels of inaction“-@DrTedros

World Health Organization (WHO)@WHO

🚨 BREAKING 🚨

„We have therefore made the assessment that can be characterized as a pandemic“-@DrTedros

View image on Twitter
44.6K people are talking about this

Italija razmatra uvođenje još više restrikcija za svakodnevni život i najavila je više milijardi eura finansijske pomoći da ublaži ekonomski šok od korona virusa.

U Iranu, daleko najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku, viši potpredsjednik i dva ministra su zaražena virusom. Iran je prijavio još jedan skok u broju umrlih, za 62 osobe što je dovelo ukupan broj na 354 umrlih, iza samo Kine i Italije.

World Health Organization (WHO)@WHO

„Of the 118,000 cases reported globally in 114 countries, more than 90 percent of cases are in just four countries, and two of those – 🇨🇳 and 🇰🇷 – have significantly declining epidemics“-@DrTedros

World Health Organization (WHO)@WHO

„81 countries have not reported any cases, and 57 countries have reported 10 cases or less.

We cannot say this loudly enough, or clearly enough, or often enough: all countries can still change the course of this pandemic“-@DrTedros

2,636 people are talking about this

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pandemija se proglašava kada se nova bolest, za koju populacija nije razvila imunitet, počinje ubrzano širiti svijetom.

Da bi epidemija prešla u pandemiju, mora doći do drugog talasa zaraze.

Na primjer turista koji se zarazio u Kini, a simptome dobio u drugoj zemlji ne spada pod kategoriju moguće pandemije.

Ali, ako virus počne da se širi u nekoj zemlji između osoba koje nisu bile u Kini ili u dodiru sa nekim ko je putovao u tu zemlju, radi se o matičnom širenju koje se može proglasiti pandemijom.

Kada se proglasi pandemija, to znači da će vrlo vjerovatno doći do širenja zaraze u drugim zajednicama i vlade i zdravstveni sistemi moraju da budu spremni na takvo vanredno stanje.

Epidemija je, s druge strane, nagli porast slučajeva oboljenja koji može biti jedinstven za jednu zemlju ili zajednicu.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.