sreda , 24 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / TE PLJEVLJA OBILJEŽAVAJU ČETIRI DECENIJE USPJEŠNOG RADA

TE PLJEVLJA OBILJEŽAVAJU ČETIRI DECENIJE USPJEŠNOG RADA

Na današnji dan prije četiri decenije iz pljevaljskog termo bloka potekli su prvi kilovat-sati struje u elektroenergetski sistem Crne Gore. Zagrijavanje kotla u TE „Pljevlja“, nakon četiri godine odlaganja, počelo je 4. septembra 1982. godine, da bi 21. oktobra te iste godine termo blok bio sinhronizovan na mrežu i pušten u probni rad. Upravo taj datum uzet je za Dan TE „Pljevlja“, koja i danas, poslije 40 godina neprekidne eksploatacije i uspješnog rada u sastavu Elektroprivrede Crne Gore, zauzima izuzetno važno mjesto u energetskom sistemu naše zemlje.

Termoelektrana Pljevlja izuzetno vrijedan jubilej obilježava u znaku početka ekološke rekonstrukcije prvog bloka, rekultivacije postojeće deponije šljake i pepela, ali i sigurne i pouzdane proizvodnje u jeku svjetske energetske krize.

Rekordi su postali zaštitni znak pljevaljskih energetičara. Podsjećamo na proizvodno rekordnu 2020. godinu kada je pljevaljski termo blok elektroenergetskom sistemu Crne Gore isporučio, čak, 1487 GWh električne energije, ali i na rekord nezabilježen u dugoj istoriji termo bloka – 165 dana kontinuiranog rada bez i najmanjeg zastoja u periodu od 20. avgusta 2021, pa sve do 2. februara tekuće godine. Koliko je TE ”Pljevlja” važna karika za crnogorski energetski sistem najbolje se i pokazalo dobrim dijelom prošle i u ovoj godini kada je, u uslovima duboke globalne krize i cjenovnih skokova na energetskim tržištima regiona, Evrope i svijeta, samo zahvaljujući radu i doprinosu Termoelektrane održana stabilnost naše kompanije, elektroenergetskog sistema i ono najvažnije – uredno snabdijevanje potrošača električnom energijom.

Vrijedno je pomenuti i to da je od početka godine do sredine oktobra TE „Pljevlja“ je proizvela 1.057.210,9 MWh energije, šest odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Inače, od početka rada, 1982. godine, Termoelektrana je ukupno proizvela 41.108.824 MWh.

Elektroprivreda Crne Gore je nosilac energetske tranzicije. Pokretanjem istorijskog projekta Solari 3000+ i 500+ krenuli smo putem daljeg razvoja koji će dominantno obilježiti izgradnja novih izvora zelene energije. Međutim, opredijeljeni smo i da stalnim ulaganjem u unapređivanje proizvodnih i ekoloških performansi maksimalno produžimo radni vijek Termoelektrane i valorizujemo prirodne resurse sjeverozapadnog dijela Crne Gore.

Najvažniji resurs termoelektrane Pljevlja definitivno su ljudi, zaposleni, čiji je doprinos svih ovih godina za pohvalu i poštovanje. Povodom jubileja, zahvalnicu i nagrade dobili su najbolji radnici, Radenko Milović, Mladen Radović, Darko Anđelić, Milenko Jašović i Nenad Joksović, koji svojim svakodnevnim zalaganjem na poslovima redovnog tekućeg održavanja, kao i radom tokom godišnjeg remonta služe za primjer kako se odnosi prema svojoj kompaniji, kolegama i postižu najbolji rezultati na opšte dobro.

Termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja – Rudnik uglja, zapošljava više od 1.200 radnika i jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore. Svakako da predstavlja važnu kariku i znatno doprinosi stabilnosti elektroenergetskog sistema naše države, čega smo svjedoci u vremenu pandemije COVID 19, kao i energetske krize, kada su svim zemljama posebno važni njihovi sopstveni izvori i resursi.

U čast velikog jubileja TE „Pljevlja“ zaposleni u tom energetskom objektu, članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Elektroprivrede Crne Gore, organizovali su i tradicionalnu akciju dobrovoljnog doniranja životne tečnosti.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Haris Đurđević novi načelnik Regionalnog centra bezbjednosti „Sjever“

Kolegijum Uprave policije je, sagledavajući potrebe službe, danas donio odluku o kadrovskim promjenama, saopšteno je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.