nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Politika / Temelj za bolja Pljevlja: Izlazna strategija – Narodna kancelarija

Temelj za bolja Pljevlja: Izlazna strategija – Narodna kancelarija

Višedecenijsko urušavanje crnogorske poljoprivrede nije mimoišlo ni poljoprivredne proizvođače u Pljevljima. Konstantne migracije selo-grad, nebriga bivše državne i aktuelne lokalne vlasti,doveli su do toga da su sela gotovo pusta,stočni fond na minimumu, broj mladih poljoprivrednika zanemarljiv.

Vrijeme je da se zamislimo svi kao društvo i da okrenemo novi list. Potencijali koje posjeduje opština Pljevlja su idealni za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

Zato je neophodno,što prije, formirati narodnu kancelariju koja će biti svojevrstan servis poljoprivrednicima. U njoj bi poljoprivrednici dobijali pomoć pri izradi biznis planova, pri konkurisanju za sredstva od IRF-a i drugih fondova, pomoć pri prikupljanju neophodne dokumentacije za javne pozive itd. Takođe, narodna kancelarija bi imala zadatak da se konačno riješi pitanje zaštite i brendiranja pljevaljskog sira, po kome su Pljevlja nadaleko poznata.

U planu je i formiranje posebnog fonda koji je zamišljen tako da poljoprivredni proizvođači u slučaju nepredviđenih okolnosti (uginuća stoke, štete na usjevima, štete na zasadima voća, objektima, mehanizaciji) u svakom trenutku i u najkraćem roku dobijali novčanu i bilo koju pomoć neophodnu da se nastala šteta nadoknadi.

Poslednjih godina na teritoriji opštine Pljevlja raste i broj zasada voća, te bi realizacija ideje o otvaranju jednog pogona za preradu voća bila opravdana.

Zato, dragi Pljevljaci, 23. Oktobra, zaokružujući broj 5, udarimo zajednički TEMELJ za nova, prosperitetnija i mudro vođena Pljevlja!

Koalicija „Temelj za bolja Pljevlja“

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Čestitka za Ramazanski Bajram

Dragi gradjani, pripadnici islamske vjere, Upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom velikog praznika ramazanskog Bajrama.Praznik koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.