utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Politika / Termoelektrana ponovo ispušta hemikalije u pljevaljske rijeke

Termoelektrana ponovo ispušta hemikalije u pljevaljske rijeke

Nastojanje državne vlasti i njenih poslušnika sa lokalnog nivoa da zataškaju najnoviju ekološku katastrofu u Pljevljima jednostavno ne može da prođe. Termoelektrana Pljevlja i nakon izazvane ekološke katastrofe nastavila je da ispušta otrovne supstance u rijeke. Naivni će se zapitati kako je to moguće. Odgovor glasi: Termoelektrana nema gdje da odlaže ovu otrovnu tečnost osim u rijeke. Takvo je tehničko-tehnološko rješenje na postrojenju već godinama, s tim što se nekada ispušta manja, a nekada veća količina hemikalija. Na dostavljenom snimku se jasno vidi kako se, već godinama, hemikalije iz Termoelektrane ispuštaju u rijeke.

Državna vlast i Elektroprivreda se, za sve ove godine, nisu udostojile da bar izdvoje sredstva za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz Termoelektrane, niti su najavili da će to ikada uraditi, pa je nastavljeno po starom. Razlog je taj što su Pljevljaci i Pljevlja uvijek za ovu vlast bili najlakša žrtva manipulacija i kolateralna šteta prilikom pljačke resursa i enormnog bogaćenja pojedinaca koji su privatizovali ovu državu i njene resurse. Na primjeru ove ekološke katastrofe to se jasno potvrđuje.

Naglašavamo, u slivu rijeka Vezišnice i Ćehotine, koja se opet uliva u Taru, desila se ekološka katastrofa nesagledivih razmjera koja nije proizvela samo pomor ribe, već je dugoročno zatrovan čitav eko sistem. Stoga, pozivamo predstavnike ribolovnog društva „Lipljen“ da ne dozvole da i dalje budu zloupotrebljavani i instrumentalizovani od strane ove vlasti na način što će joj pomagati da zataška i minimizira ekološku katastrofu koja traje i stvori privid saniranja stanja. Apsolutno je neprihvatljivo da se sve svede na prebrojavanje uginulih riba, izračunavanje njihove težine i procjenu tržišne cijene te iste ribe, kao da smo na pijaci ili u nekakvoj ribarnici. Šta je ovo nego uvreda zdravog razuma i podsmijevanje Pljevljacima. Javna je tajna u Pljevljima da je jedan od rukovodilaca Termoelektrane nedavno saopštio da i ako zatruju tonu ribe, nema veze, oni iz Elektroprivrede uvijek mogu da kupe nove tri tone.

Milutin Simović ne samo da nije podnio ostavku, što bi uradio svaki resorni ministar u uređenoj evropskoj državi, već nije ni došao na sjednicu lokalnog parlamenta kada se o ovoj temi raspravljalo. Štaviše, lokalna vlast nije ni smjela zvanično da pozove ministra Simovića, da im se slučajno ne naljuti što ga dovode u tako neprijatnu situaciju da mora da odgovara pred građanima Pljevalja za nešto što je itekako njegova odgovornost i direktna krivica ove vlasti. Još od vremena kada je Termoelektrani data integrisana dozvola za nastavak rada, a da nisu obezbijeđeni ni osnovni ekološki standardi.

Postavlja se pitanje i zašto je mizerna odšteta, u vidu cijene izvađene uginule ribe, plaćena lokalnom ribolovnom društvu umjesto opštini Pljevlja. Vjerovatno zbog toga što bi, da je izračunata ukupna šteta, ona morala biti nadoknađena građanima tj. opštini Pljevlja u milionskim iznosima i moralo bi se konačno odobriti Pljevljima uvođenje ekološke naknade. Opštinska vlast na čelu sa Igorom Golubovićem nije smjela ni da traži da se nadoknadi milionska šteta opštini Pljevljima. Ovako se, uz zloupotrebu lokalnog ribolovnog kluba, sve svelo na plaćanje odštete po osnovu broja izvađenih uginulih riba, pri čemu mnoge nikada nisu ni izvučene iz rijeke.

Puko poribljavanje u zatrovanom koritu i zatrovanom eko sistemu takođe ne znači ništa, osim što služi državnoj vlasti i Elektroprivredi da stvore privid sanacije stanja i simuliraju plaćanje odštete. A vidimo da je nastavljeno sa izlivanjem otrova iz postrojenja Termoelektrane u rijeke. Od Igora Golubovića, koga je igrom slučaja zapalo da bude predsjednik Opštine, bilo je očekivano da bez imalo skrupula, srama i stida izjavi kako je ekološka situacija u Pljevljima danas bolja nego što je bila prije godinu dana, iako je svima jasno da je sve gora i gora. Jer je Igor Golubović i postavljen na to mjesto isključivo da bi bio poltron i zastupnik interesa tajkuna i centralne vlasti koja uništava Pljevlja. Stoga, nema promjene stanja u Pljevljima na bolje bez pada državne vlasti i njenog uslužnog servisa, oličenog u Igoru Goluboviću i sadašnjoj lokalnoj upravi.

Saopštenje za javnost

Vladislav Bojović, funkcioner Demokratskog fronta i odbornik Demokratske narodne partije u SO Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Abazović o promjeni Dana Opštine Pljevlja: Datumi da se ne vezuju za vjerske događaje

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je rekao da Odluka Skupštine opštine Pljevlja da se crkveni praznik …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.