subota , 28 januara 2023
Početna / Vijesti / Politika / Tešović: Za sada, kao što se i očekivalo, ništa nije ponuđeno

Tešović: Za sada, kao što se i očekivalo, ništa nije ponuđeno

Agonija Pljevalja se nastavlja, a današnjim izborom čelnog čovjeka našem gradu se konačno presuđuje. Opet o Pljevljima odlučuju svi drugi sem Pljevljaka. Ovu pojavu ne treba posebno objašnjavati, jer po posljednjim dešavanjima to je i vlasti i opoziciji jasno. Pljevlja ostaju opljačkana i ponižena od strane DPS vlasti, koja danas našem gradu zadaje završni udarac od koga će se teško oporaviti.

Ovakva ocjena zasnovana je na dostupnim pokazateljima o broju investicija, novim radnim mjestima, demografiji, stanju životne sredine i likvidnosti velikih privrednih subjekata. Nije bilo davno kada su predstavnici aktuelne vlasti na račun upravljanja Pljevlima izgovarali brojne pohvale, pa čak i da je bivši predsjednik Opštine najbolji predsjednik koga su Pljevlja ikada imala i da je za vrijeme njegove vladavine ostvaren najveći budžet. U međuvremenu, desio se politički zemljotres i toliko hvaljeni predsjednik Opštine podnosi ostavku bez obrazloženja. Kako se naslućuje,  jedan od neposrednih povoda je nemogućnost naplate potraživanja od ,,Vektre Jakić”, koja po nekim podacima iznose oko 10 miliona eura. Zatim, nemogućnost uvođenja ekološke naknade, kao i visoka zaduženost opštine i blokada žiro računa zbog neplaćenih poreza i doprinosa.

Aktuelna vlast kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou nije ozbiljno shvatala naša upozerenja oko koncesija za ,,Vektru Jakić” kada smo tražili raskidanje koncesionog Ugovora. ,,Vektra Jakić” je pustošila pljevaljske šume, a država nije preduzimala ništa za naplatu potraživanja.  Takođe, Vlada je stopirala naplatu ekološke naknade kao prihoda koji po Zakonu pripadaju Pljevljima. Zbog svega toga  u Budžetu Opštine nedostaju značajna sredstva koja je teško nadomjestiti iz  drugih izvora. Prema dostupnim podacima za pola godine ostvarenje budžeta je jedva četvrtinu od planiranih sredstava. Ako se ovakav trend nastavi budžet će biti ostvaren sa tek polovinu od planiranog iznosa (plan 16,5 znači ostvarenje 8 do 9 miliona). Ovakvim ostvarenjem Budžeta samo će se moći podmiriti tekuće potrebe, a za finansiranje projekata iz kapitalnog Budžeta ostaće veoma malo, bolje reći nimalo. Na sve ove probleme smo ukazivali i vrijeme je potvrdilo da smo bili u pravu.

I danas, prilikom izbora predsjednika Opštine, umjesto da DPS ponudi detaljnu analizu o stanju u Pljevljima i da ponudi predlog mjera za saniranje toga stanja, odbornike je sačekala samo opširna biografija predsjedničkog kandidata. Bivši predsjednik Opštine, Mirko Đačić, prepoznao je navedene probleme i priznao da nema rješenja, a potom  podnio ostavku. Kako će funkcionisati vlast sa novim predsjednikom i kako će se rješavati dosadašnji nagomilani problemi ostaje da se vidi. Za sada, kao što se i očekivalo, ništa nije ponuđeno.

Milojica Tešović

Milojica Tešović, odbornik Demokrata u SO Pljevlja

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MRŽNJA I PANIKA

Svojevremeno je Duško Radović, dječiji mudrac i pjesnik, napisao veliku istinu: „ kad lopovi počnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.