subota , jul 24 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Trajno opredjeljenje da ćemo graditi mir

Trajno opredjeljenje da ćemo graditi mir

Uz prisustvo nekoliko stotina Bukovičana, 12. avgusta u Bukovici u selu Raščići, svečano je otvorena rekonstruisana džamija koja je spaljena 1943. godine, a njena kamena munara porušena eksplozivom 20. maja 1993. godine.

U uvodnoj riječi, glavni imam Odbora Islamske zajednice Pljevlja, Samiir ef. Kadribašić je rekao: „da će današnja svečanost na ovom mjestu biti upisana u noviju povijest, jer je svjedočanstvo novog vremena u kojem ćemo potvrditi naše trajno opredjeljenje da ćemo graditi mir, svjedočenjem vjere, biti podsticaj našim vjernicima da se život ovdje može razvijati u harmoniji, suživotu i jednakopravnosti“.

Mještanima Bukovice, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori i Odboru za izgradnju džamije svečani trenutak je čestitao podpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović sa željom da se u predivnom novoizgrađenom objektu okupljaju vjernici i da se ubuduće samo priča o tome ko je gradio, a ne ko je porušio.

„Vlada je uložila dosta sredstava u Bukovici, izgradila oko 110 kuća za povratnike i drugu infrastrukturu, puteve, elektrifikaciju i mogu danas saopštiti da će izgraditi i porušenu džamiju u selu Planjsko i da ćemo iduće godine prisustvovati i njenom otvaranju. Siguran sam da nezavisna, građanska, multivjerska i multikonfesionalna, članica NATO saveza, Crna Gora, nikada više neće dozvoliti zločine na ovim prostorima“, kazao je Husović, što su prisutni pozdravili aplauzom.

džamija gosti

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je zahvalio Bukovičanima na velikom prisustvu i čestitao je Odboru Islamske zajednice Pljevlja svečani momenat za demokratiju u Crnoj Gori i za pravdu, koja je često bila odsutna sa ovih prostora.

„Mi danas svjedočimo o tome da smo obnovili ono što nam je u prošlosti bilo porušeno. Neka ova džamija bude povod da se u što većem broju vraćate na ove prostore. Čuli ste poruku podpredsjednika Vlade Rafeta Husovića da po prvi put ulazimo u neki drugi prostor na globalnom nivou.

Bukovica 2efendijaOpširnije u novom broju PV novina od 15. avgusta 2017.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Idejno rješenje

Za sportsko- rekreativni kompleks na Borovičkom jezeru potrebno 12 miliona evra

Lokalna uprava je danas predstavila izabrano idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje sportsko rekreativnog kompleksa na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *